måndag 21 mars 2016

Natt för gott - en stark läsupplevelse

De är inne på samma tema Kate Atkinson och Jenny Erpenbeck med Liv efter liv respektive Natt för gott - möjligheten att få en ny chans, ett nytt liv, att testa svaret på "tänk om?"-frågan. Och igår dök de båda två upp i Babel om än inte tillsammans.
Men även om Erpenbeck visst ger sin kvinnliga huvudperson liv efter liv så är det en betydligt mörkare berättelse. Om Atkinsons text vibrerade av de många liven, så går Erpenbecks mot döden. 

Om bebisen inte dött utan överlevt hur hade hennes liv sett ut då? Ett "Intermezzo" bryter in och läsaren får ta del av en alternativ väg. Så formas ett livsöde på lite olika sätt, men ändå med samma grundförutsättningar.


Det handlar om minnet och om vad vi berättar för varandra och håller tyst om för överlevnads skull eller i tron att lögnen skyddar någon annan. Om livsvilja och bristen på den. Om det lilla som blir kvar även av en högt uppburen människa. Om sorgen över det olevda livet eller det länge levda.


Det är på samma gång ganska kargt och opersonligt som exakt och känslomässigt starkt. Jag blev starkt påverkad av romanen och pausade från den ett par dagar, läste annat istället. Erpenbeck kommer så nära åt det här förgängliga livet, vad vi lämnar efter oss och vad andra lämnar åt oss.Läs mer än gärna JennyB/Kulturdelens uttömmande text. Den lyckans osten hörde dessutom Erpenbeck på Kulturhuset!6 kommentarer:

 1. Bra att du har läst båda böckerna och kan jämföra. Jag tyckte också att Erpenbecks bok var tung, och var mycket påverkad av stämningen under tiden jag läste den. Trots att ödet eller slumpen griper in och "räddar" huvudpersonens liv kommer det ju ständigt nya sorger... men å andra sidan tycker jag om att Erpenbeck inte låter en fantastisk räddning leda till ett enkelt, lyckligt slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Erpenbeck måste vara mästare på att frammana stämningar.. Att det blir så starkt är kanske just att hon på ngt vis skriver om livet som det är och i så koncentrerad form,

   Radera
 2. Jag gillade samtalet som var på babel igår också. har inte läst boken men väl Liv efter Liv. Nya Atkinson är ännu bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, ser fram emot hennes nya ännu mer nu! Verkligen berörande författarmöten i gårdagens program..

   Radera
 3. Jag har inte sett Babel eller läst "Natt för gott", men tror jag kommer att göra det. Bara inte just nu, när jag känner mig så skör och ledsen redan som det är. Det låter som en bok man måste vara i viss mental balans för att orka med. Men den hamnar på önskelistan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja en viss själslig styrka kanske behövs.. Det är en inte någon vidare trösterik bok.
   Ta hand om dig!

   Radera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!