fredag 12 juli 2013

Reader, she married him first!

"'Vill du inte gifta dig med mig?'
'Nej.' Hon talade mycket tyst.
'Men varför?'
'Jag är rädd för vad som kan komma att hända.'"

Äntligen har jag läst Jean Rhys berättelse om den första hustrun, den galna kvinnan på vinden, d v s Bertha, eller Antoinette som hon föredrar att kallas, Mason. Kvinnan som mr Rochester gifter sig med för pengarnas skull långt innan han möter Jane Eyre. Bertha/Antoinette kanske gifter sig till ett visst anseende och en väg ut, men ingen blir vinnare i äktenskapet. 

Bertha/Antoinette lever ett utsatt mittemellanliv på sin västindiska ö - sedd och hatad av alla. Hennes utanförskap, hoten hon utsätts för och den inre pressen skildras mycket starkt. I bakgrunden minnet av mamman också hon hårt ansatt, och allmänt känd som galen.

Men det är inte bara Bertha/Antoinettes historia som berättas, effektivt och effektfullt alterneras berättarperspektivet mellan henne och mr Rochester. Deras olika motiv och känslor blir förklarade för mig som läsare men förblir ändå oförlösta mellan dem. Båda framstår som ett par komplexa romanfigurer, båda är på sätt och vis offer. Men bara en av dem låses in på vinden.

Den galna kvinnan har fått en röst, en gestalt och ett liv i en alldeles briljant berättad roman.

6 kommentarer:

 1. ooh, så fin utgåva - av en mkt intressant och viktig roman!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns så mycket att säga om romanen (utmärkt bokcirkelbok!! kan jag tänka mig) som ändå är så svår att sätta ord på...

   Radera
 2. Tala om tankeöverföring. Jag satt precis och googlade på Jean Rhys. Jag är ganska säker på att jag har läst "Den första hustrun" men läser gärna om. Extra bonus för mig just nu är ju att Rhys var född på Dominica (Karibien).

  SvaraRadera
 3. Den vill jag också läsa! Jag håller med dig, det är bra att hon har fått röst, och därtill av Jean Rhys som själv har en god röst.

  SvaraRadera
 4. Mycket bra, jag tror att jag har läst den två gånger till och med. Kul att du läste den till slut, jag måste ha berättat om den ett antal gånger.

  SvaraRadera
 5. Ja, det är fint att äntligen ha läst den! Lånade hem ett par andra av henne också, vi får se vad som ryms inom semestern..

  Ingrid, great readers... ;)

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!