fredag 19 juli 2013

Kan böcker bli för billiga?


En stor lår fullpackad med pocketböcker mötte väninnan och mig på loppisen. Böckerna rann över kanterna när vi letade runt bland titlar som Syster Barbro möter kärleken för att hitta pärmar med ett mer lockande innehåll. 

Och några verkliga fynd gjordes. Stieg Trenter är makens semesterläsning så de var lätta val, likaså Gävlepärlan Hello Love av Charlotta Cederlöf. Och när jag fick syn på de två av Jan Kjaerstad nästan spann jag av lycka. Någon har till min stora glädje inte alls lockats av norrmannen utan lämnat hans verk till mig - Upptäckaren som ju är tredje delen av den storartade och nu hyperaktuella trilogin om Jonas Wergeland och så Kungen av Europa som en mycket god tipsare rekommenderat mig att läsa. Böckerna i botten belastar inte mitt bokkonto utan ingenjörmakens.

Men nu till saken. För detta var verkligen fynd! Endast 2 (två) kronor stycket. Det gör mig på samma gång förtjust som förfärad. Nog för att jag gillar att låna böcker helt gratis på biblioteket, men jag undrar över detta med vad saker och ting är värda. Även om det väl i första hand är innehållet som gäller i de allra flesta fall när det handlar om böcker. Men en bok som slumpas bort för ynka 2 kr - säger prissättningen något om hur vi ser på boken och hur vi värderar den?

Förhoppningsvis lockar det låga priset många att köpa, och att läsa, gör litteraturen tillgänglig. Men tänk om värdet av att läsa, eller litteraturens - bokens - värde istället minskar genom dessa jättebilliga gott&blandat-högar? Vad händer med varan boken och med allt arbete som ligger bakom den? Kan böcker helt enkelt bli FÖR billiga? Förstår du hur jag resonerar (jag gör det knappt själv)?

5 kommentarer:

 1. Nja, jag tror att ju billigare desto fler läsare. Jag hoppas att det är så i alla fall! Läsning är ju inte direkt någon "överklassgrej"

  SvaraRadera
 2. Jag blir ledsen ibland när jag ser hur många dyra böcker som bara slumpas bort för några kronor. Känns som om de borde vara värda mer i andra hand, de är ju värdefulla på så många sätt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Malin, du beskriver med färre ord, och bättre formulerat, vad jag är ute efter!

   Radera
 3. 2 kr/bok sjukt billigt:)
  Trist vi inte har såna loppisar där jag bor.

  Var gärna med i min tävling som du hittar här: http://www.lexielaser.org/2013/07/vinn-cuckoos-calling.html

  SvaraRadera
 4. I dagens samhälle måste man nog acceptera att det inte finns något samband mellan pris och värde. Marknaden påverkar bara priset. Den här gången blev ju utfallet positivt - stort värde till litet pris :)

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!