söndag 16 juni 2013

Vi möts igen, mr Ripley

Andra boken om mästermanipulatören, En man utan samvete, är utläst. Några år har gått sedan den brottsliga debuten i En man med många talanger, livet är lugnare och mr Ripley, Tom, har slagit sig ner i ett flott hus en bit från Paris. Här lever han livets glada dagar, på falska meriter, tillsammans med hustrun Heloise.

Patricia Highsmith har i mittenboken låtit sin hjälte ta steget in i konstvärlden, i dess mest oärliga del med förfalskningar och ihopdiktade historier. En konstkännares eftersökningar börjar dock hota hela förfalskar- och galleriverksamheten som bedrivs i London, och mr Ripley måste rycka ut för att ställa allt till rätta vilket innebär att han återigen styr över liv och död.

Den här gången är han dock inte ensam i det han gör. Det gör honom mer sårbar men också mindre demonisk. Det är en lite mer tillbakalutad, bekväm och sävlig mr Ripley som möter upp i den här andra delen. Men även nu är det en katt-och-råtta-lek som utspelas där mr Ripley återigen visar prov på sin förställningsförmåga. Och nej, den här mannen har nog inget samvete men det verkar å andra sidan inte de han anförtror sig åt ha heller. De räddar sitt eget skinn och lever kanske lyckliga i alla sina dagar. En del återstår att läsa.

2 kommentarer:

  1. Du och Mr Gästbloggare tycks ha samma smak:
    http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.se/2012/08/ripley-under-ground-patricia-highsmith.html

    SvaraRadera
  2. Ja! Tack för påminnelsen - vi började ju samtidigt i höstas...

    SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!