söndag 16 juni 2013

Katharina Blums förlorade heder

Det enda fel Katharina Blum gör är att hon förälskar sig i "fel" man, i en efterspanad man. Det gör att hon, en oskyldig, ordentlig och arbetsam människa, kallas till polisförhör och sedan hängs ut i Tidningen. Men det är inte bara hennes liv som förvanskas och smutskastas - även vänner, bekanta, familj och arbetsgivare blir fritt villebråd för media att slita i.

Av efterordet förstår jag att Heinrich Bölls Katharina Blums förlorade heder som har den talande undertiteln Eller:Hur våld kan uppstå och vart det kan leda kan läsas på flera sätt, utifrån olika perspektiv. Det som kanske framgår mest tydligt och gör romanen, eller pamfletten, mest aktuell för en nutida läsare är kritiken av media, av hur de handskas med människors liv. Övertrampen i något slags informationens tjänst har ju knappast minskat sedan boken kom ut 1974... 

För Katharina Blum går det så långt att hon, kort efter att hon först kallats till förhör hos polisen och sedan sett sitt och sina näras liv hängas ut, dödar en av de ansvariga journalisterna. Hämnden infinner sig direkt i det här fallet, i Bölls uppgörelse med tysk media, den tyska Tidningen som tycks ganska blygsam jämfört med den äckliga sörja som dagens skvallerjournalistik utgör.

Böll vänder sig ofta i direkt tilltal till läsaren, som för att försäkra sig om att jag hänger - det han säger är viktigt och får inte missas. Intressant, oroande och aktuellt i snygg förpackning. 


Av Böll har jag tidigare läst Ungdomens bröd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!