måndag 10 juni 2013

Åh, vilken serieromans!

Jag blev så glad när jag för några dagar sedan upptäckte att det ju redan i höstas var en serieboom i bokbloggarvärlden! Eli läser och skriver startade upp det hela och där hittar jag inspirerande sammanställningar av vad de olika deltagarna läste.

När jag väljer läsning av tecknade romaner kliver jag fullt medvetet inte ur min bekvämlighets- eller preferenszon, det att läsa i rutform är en utmaning stor i sig. Därför hamnar t ex zombies och vampyrer inte heller i den här läshögen. Däremot skulle jag kunna tänka mig en välgjord deckare som grafisk roman. Kanske har du förslag på en sådan?

En annan sak är att jag främst lockas av serier som inte bygger på någon litterär förlaga, som t ex tolkningen av Röda rummet i serieform, där jag redan har egna bilder i huvudet. De tecknade romaner som är helt egna, och unika, skapelser attraherar mig mest.

Efter ett inspirerat botaniserande i mitt biblioteks seriehylla går jag därifrån med den här nätta högen, för framtida bruk:
Frågan är bara hur lästiden ska räcka till? Den "vanliga" romanhögen växer ju i rask takt den med...

4 kommentarer:

 1. Kul att du upptäckt serievärlden!

  Vill du ha tips på deckare kan det vara intressant att veta att det funnits något av en noirvåg de senaste åren. På svenska finns den spanska serien Blacksad som är otroligt snyggt tecknad med en katt i huvudrollen (!). Det har också kommit två hyfsade Trenterdeckare i serieform. Har du tillgång till ett större utbud bör du kolla in den fantastiska Criminal av Ed Brubaker (på engelska) som har hyllats på många ställen.

  Sen bör du förstås kolla in alla lysande svenska serieromaner som kommit de senaste åren. Mats kamp, Banglatown, Nattbarn mfl är bra exempel.

  Ha det kul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack, jag noterat noga dina intressanta förslag! Om böckerna inte finns på biblioteket här hemma så finns det nog i någon av kollegornas egna bokhyllor :)

   Radera
 2. Ska du läsa en skön deckare i serieform så kan jag rekommendera Jacques Tardi - Dödens adress (som bygger på Leo Malets roman).

  /Mats

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!