fredag 7 juni 2013

Kiki - drottning i 20-talets Paris

Jo, jag har ju läst Kiki från Montparnasse av Catel Muller och José-Louis Bocquet också! Kiki (eg Alice Prin (1901-1953)). Kiki är Montparnasses egen drottning, hon kom från mycket fattiga och rätt bedrövliga förhållanden till metropolen, där hon sjunger på barer och sitter (naken)modell för sin tids stora konstnärer. Hon hänger med dem alla och är bland annat tillsammans med fotografen Man Ray. Den tecknade romanen är alltså based on a true story, en story vars tid och rum älskas, omhuldas och glorifieras av mig - 1920-talets Paris!
Man Ray et Kiki
Original-Kiki
Jag läser med samma förvånade blick som när jag såg Midnight in Paris på bio. Flera gånger vänder jag boken mot maken - "titta här - det är ju Hemingway!" - för att dela med mig av mina upptäckter.

Tonen i berättelsen är rättfram, ibland lite naiv, och speglar kanske Kikis sätt att vara. Hon styrs av impulser, agerar spontant och lever självförbrännande; här finns inga vardagar - livet är en fest som, om det var möjligt, hade varat i evighet.

2 kommentarer:

  1. Har alldeles nyligen sett Midnight in Paris (gillade dessutom Huset Elliot) och i och med ett nyupptäckt intresse för grafiska romaner så tackar jag för det här tipset...!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra, då hoppas jag Kiki passar dig också! Jag tyckte också väldigt mycket om Huset Elliot...

      Radera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!