torsdag 29 mars 2012

På teater med Elif Batuman!

Istället för att ihärdigt ägna mig åt mina studier så har jag hängt i Elif Batumans litterära äventyr Besatta de senaste dagarna. I morse läste jag hennes avsnitt om Dostojevskijs Onda andar, som bara är en av de böcker jag blir lockad att läsa själv. Däremot blir jag inte sugen på att se den italienska 12-timmars teateruppsättningen baserad på den ryska romanen som Batuman sett för tidskriften The Paris Reviews räkning. I fem delar berättar hon om sin teaterupplevelse - och om den blinddate som hon samtidigt är på - berättelsen/artikeln finnas att läsa här, från del ett tar man sig enkelt vidare. Jag rekommenderar varmt texten där Batuman precis som i sin bok bjuder på en underhållande och smart lässtund. Riktigt underhållande faktiskt.

Fast visst blir man ändå lite oroat nyfiken på en scenuppsättning som väcker följande reflektion?

"Patricia Marx’s companion announces that he has decided that he really likes the performance.
“What was the deciding factor?” I ask.
“The characters just grew on me,” he says. I wonder if this is a form of Stockholm syndrome."


Själv borde jag ta mig tillbaka till mina teaterhistoriestudier. Inte många veckor kvar nu.

6 kommentarer:

 1. Jag väl också väldigt sugen på att närmare utforska ryska författare efter att ha läst Besatt.

  SvaraRadera
 2. Oj vilken snabb kommentar av dig!
  Batumans kärlek till litteraturen, det känns som om liv och litteratur är ett och samma är så inspirerande. Och ja, man blir så lässugen!

  SvaraRadera
 3. Jag vill så gärna läsa den boken! Men jag är nästan rädd att den skall väcka ett sådant sug efter ryska författare att jag blir alldeles galen och frustrerad över att jag inte har mer läs-tid!

  Och den där teaterföreställningen... jag blir allt litet lockad av det svåra och jobbiga i att sätta sig där för några timmar och leva sig in i deras värld...

  SvaraRadera
 4. Jenny B - ja, du kanske får läsa med "skygglappar" :) Tror du skulle gilla den! Skriver längst bak i boken upp titlar hon nämner, och som jag blir lockad av att läsa men är samtidigt glad att jag i af läst några av dem som nämns..

  SvaraRadera
 5. Yes, vad kul att du läser Batuman! Jag har precis fått höra pojkvännens finfina utlåtande av den (gav den till honom- och till mig själv...!- i present för ngr veckor se´n)Och nu ligger den således högt även i mina högar:D Den verkar ju helt underbar och kommer säkert uppfylla mina förväntningar efter att ha läst en superbra intervju med henne i DN för ett tag se´n, och nu alla de positiva orden i min närhet:)

  SvaraRadera
 6. Bra köp :) Du har något att se fram emot.. Det var när jag tänker efter intervjun i DN som fick mig på fall.

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!