tisdag 27 mars 2012

Kära mrs Dalloway,

Minnet är allt bra lurigt. Min bild av dig är så tydlig, så skarp. Men nu när jag läst om romanen som bär ditt namn så inser jag att du ju egentligen, rent fysiskt, inte tar så stor plats i den. Du finns där - i dina medmänniskors tankar och funderingar, du finns där som en ljuspunkt och en skugga. Du förbereder kvällens stora fest och återförenas hastigt och oväntat med din ungdomskärlek. Han har som vanligt kärleksbekymmer. Din man äter lunch hos Lady Bruton, men du är inte bjuden. Hon däremot ska komma till din fest. Och Elisabeth, din älskade dotter, är på väg att försvinna i klorna på miss Kilman. Du har minst sagt en del att tänka på. Men mest är du i de andras tankar.

Jag vet att du har ett inre djup trots att en del av människorna i din närhet envisas med att se dina ytligare kvaliteter och också förminskar den möda du lägger ned på denna fest och på att stötta din man. Du är en komplex person, oavsett vad andra tänker om dig. Och ja, jag gillar dig, fast att du ibland dömer snabbt och faktiskt är lite självisk - eller kanske som folk är mest.

En dag kanske jag får följa med dig och köpa blommor?

5 kommentarer:

 1. Men visst är det en stor del av tjusningen, att eftersom boken handlar om henne blir det automatiskt att den handlar om alla de som berör hennes liv också. Och hur hennes liv påverkar dem på ena eller andra sättet. Genial! Genial!

  SvaraRadera
 2. Det finns ytterligare en roman (en tidig) av Virginia Woold där Mrs och Mr Dalloway finns med.

  lena k e

  SvaraRadera
 3. Bokomaten - ja, den är så fin Mrs Dalloway. Någonstans "glömde" jag de andra personerna... Kanske blir den helt annorlunda vid en ev tredje omläsning?

  Lena - hej, det var länge sedan! Vet du titeln den tidiga romanen? Tänker på t ex Resan ut (Vägen ut?) som jag inte läst. Fast det är fler av henne som jag har kvar..

  SvaraRadera
 4. Hej Hermia!
  Ja, Clarisa och Richard Dalloway finns med redan i Virginia Woolfs debutroman Resan ut - och porträttet av Richard är inte nådigt. Poor Mrs Dalloway.

  Läsvännen Lena K E (Om detta skriver jag - förstås - i min nya bok som handlar om intertextalitet.)

  SvaraRadera
 5. i-n-t-e-r-t-e-x-t-U- a-l-i-t-e-t

  Vart tog det lilla lilla Uet vägen,
  ingen som vet, ingen som vet ....

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!