måndag 30 januari 2012

Potiche - troféhustrun strikes back

Som ung gjorde Catherine Deneuve huvudrollen i den fina musikalfilmen Paraplyerna i Cherbourg (1964). I Potiche (2010) är paraplyer åter ett tema men här agerar hon "troféhustru" åt en notoriskt otrogen och självgod man, herr Purjol, chef över paraplyfabriken. När fabriksarbetarna går ut i strejk tappar maken/chefen fullständigt besinningen och slår ned en av de anställda. De låser då helt sonika in sin chef. Herr Purjols hälsa visar sig vara rätt klen och med sviktande hjärta tar han en time-out. In träder istället fru Purjol, Suzanne, som visar sig ha en naturlig talang för ledarskap och hon lyckas, med hjälp av framför allt sin son, göra fabriken till en riktigt kreativ och trevlig arbetsplats. Nu förändras Suzannes liv och sätts i nya perspektiv -samtidigt som hon konfronteras med delar av sitt förflutna. Känslor från då får nytt liv, hon märker att hon har så mycket mer att ge, och kanske är inte äktenskapet värt att skydda? Så plötsligt är hon kvinnan för framtiden!
Potiche är en underhållande och smart film gjord av François Ozon, med Deneuve som den lysande stjärnan. Den är en pralin i mörkret. Och minsann - hon sjunger även i den här filmen!

Tillägg - läser Helena Lindblads nyanserade recension i DN.
http://www.dn.se/kultur-noje/filmrecensioner/potiche--en-fransk-trofefru

6 kommentarer:

 1. MInsan, jag hade avskrivit den här för att jag läste någon lite bitsk res om förlegade kvinnobilder och plump humor. Borde förstått att CD åtminstone skulle vara nog för att bäta upp en film.:) Längtar efter lite fransk feeling så får nog bli en titt i alla fall!

  SvaraRadera
 2. Ja, inte är där de mest uppdaterade kvinnorollerna men så är miljön ett konservativt överklass 70-tal... (mansrollerna är förresten inte så my bättre)och allt blir till det bättre, tror jag. Såg inte så kritiskt på den, njöt mest... Jag tror att gillar man CD så funkar den här.

  SvaraRadera
 3. Jomenvisst var den en liten pärla:)
  C D- och likaså Fabrice Luchini (en av mina franska favvoskådespelare) som hennes urlöjlige man- är helt superba. Den tillhör väl ingen av Francoise Ozons bästa (som Tiden som finns kvar, Swimmingpool, 8 kvinnor..!)men som en komisk färgklick för att muntra upp i vintermörkret funkar den ju perfekt:D

  SvaraRadera
 4. Jenny - aha det är han som gjort 8 kvinnor! Tror jag måste läsa på lite..

  SvaraRadera
 5. Jajamen, den underbara 8 kvinnor är av Ozon:) En annan film av samme man som jag kom på när jag "imbd:ade";-) lite, är Kärlek tur & retur. Huvudrollen spelas av Valeria Bruni Tedeschi, som jag tycker mycket om. Den rekommenderas varmt!

  SvaraRadera
 6. Jenny - jag, Kärlek-filmen står på ngt slags "tittlista". Gillar Bruni sedan Skådespelerskor (men det tror jag vi skrivit om tidigare?) :)

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!