måndag 13 september 2010

Inspirerande, intressant, intensivt

Igår på tåget från Arlanda till Gävle läste jag i mobilen min mail från de senaste dagarna. Det är mest Hermia Says som får post så även nu. Och det gjorde mig så varm. Och glad. Insåg mer än tidigare hur vänskapande bloggen är. Det är fint! Jag är glad att ni både läser och interagerar i just det här sällskapsrummet.

Innan jag satt mig på tåget hade jag passerat sex passkontroller i Kaliningrad (skäms inte om ni tittar på kartan..). Besöket där var mitt första i Ryssland. Jag har spenderat några dagar sdär som deltagare i projekt för biblioteksmänniskor i Norden och Kaliningrad. Föreläsningar, diskussioner och trevligt umgänge har varvats. Inspirerande, intressant och intensivt.

Det är en del av landet som i princip inte har någon turism, att åka dit kräver en speciell anledning. Det är en kontrast av utslagna människor, storskärmar med reklam, internationella företag, flotta bilar, slitna hus och elegant svidade damer som klippetiklapprar på höga klackar.

Snowflake varnar i en kommentar till inlägget nedanför för att där saknas skönhet. Och så är det ju här - grått och slitet. Vyn från mitt hotellrum uttrycker det inte fullt ut dock. Men jag låter mig mer fascineras av nya platser och miljöer, utan att för den skull väja för det eftersatta. De ryska bibliotekskollegorna - talar så engagerat om förändring och förnyelse. Här finns en klar riktning framåt. Det stärker blicken.

I sinnet är vi rätt lika, vi biblioteksmänniskor, även om förutsättningarna ser helt olika ut.
Om gränserna blir lite mer öppna kanske det är hit vi nordbor åker en regnig sommar? Till Kaliningrads egen playa.

Min "snuttefilt"
hann jag knappt använda.

8 kommentarer:

 1. Hej Hermia! Det låter fantastiskt spännande! Och detta kan man alltså göra om man jobbar i Gävle? Häftigt! Känns milsvida från mina konferenser inom fem mils radie, typ. I vilken regi hålls projektet? Vad ska det syfta till? Biblioteksutveckling i Kaliningrad eller enbart ett erfarenhetsutbyte? Blir helt exalterad! :-)

  SvaraRadera
 2. Kaliningrad, så spännande! Jag tycker om Östeuropa och besöker gärna områden som inte är turistanpassade. Kul att få se vardagen för bibliotekarier i ett annat land! Och serietidningarna!

  SvaraRadera
 3. Hej Fru E! Du kan väl maila mig, så berättar jag mer? Tillägger att det inte tillhör min vardag att åka längre än till Stockholm på konferens. :-) Mailadressen finns där du ser Hermias profil.

  Jenny B: Ja det var spännande! Du hade verkligen fått använda din ryska (för visst kan du det?) - ytterst få kunde ens lite engelska.

  SvaraRadera
 4. JAG tycker det ser hur trevligt ut som helst, juh! Vad ni flänger i Gävle! Förutom bokmässan harj ag som mest varit i Höör i Skåne, på skolbiblioteksdagar..:)

  Håller med Jenny om att östeuropa är enormt intressant, och roligt att få se lite vardag som sagt var! Det är ju mest det man är itnresserad av när man åker.

  SvaraRadera
 5. Det gläder mig att se att "Drömfakulteten" fick hänga med, fast det förstås inte gavs så mycket tid till den...:-)!

  SvaraRadera
 6. Bokomaten: Det var roligt flänga iväg men jag har varit trööött hela veckan efteråt... Inte så smart ha författarbesök inplanerat kvällen efter hemkomst, så kan det gå..

  Ann Ö: Den är ju så bra! Drömfakulteten, är halvvägs igenom nu. Vill ge den tid, eller den tar tid.

  SvaraRadera
 7. Titta vad lite fint väder med tillhörande blå himmel kan göra...

  Kan man dricka vattnet numera?

  SvaraRadera
 8. Nope vattnet ska inte drickas, inte ens användas för tandborstning...

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!