fredag 24 september 2010

Det femte elementet eller en tankepaus

2002 tror jag det var, placerades den första av Gävles rosa rondellskulpturer ut. Det femte elementet är ett verk skapat av Carin Ellberg. En het debatt uppstod, vad var detta för underligt ting? Men en del gillade direkt, som jag. Gillade huvudet som får mig att vrida mitt eget i nya tankebanor. Konsten som utmanar tanken, sår frön till nya idéer. Konsten som katalysator för något omvälvande, för nya möten. En värld utan dessa möten, utan aha-upplevelserna och utan det färgstarka, i detta fallet rosa, utmanande skulle vara tråkig att leva i.

Bilden har jag denna gången lånat från det världsomspännande nätet.

Idag är en ledig dag, inför en arbetshelg som toppar en lång period av måsten om än positiva sådana. På avstånd njuter jag av bokmässans vida afrikanska tema och gör som Ingrid - har min egen minifestival. Nu vill jag ta det lugnt, njuta av höstens första dagar och läsa skön litteratur. Drömfakulteten är snart utläst, Sorgesång för Easterley väntar tillsammans med bland annat Nostalgia. Det är tid att läsa snarare än att skriva eller flanera i det stora nätverket. Tid för födjupning och fördröjning eller tid att låta huvudet rensas för att kunna fyllas med nya tankar, balansera nytt i luften.

5 kommentarer:

 1. Jag skulle önska mig sådana rondellskulpturer här- det är något med kompositionen som attraherar... rosa är ju också en klart "annorlunda" färg. Intressant. Och... jo... det är tid för paus och reflektion- hösten kommer på allvar- nyladdning krävs och det är många böcker som väntar på läsning där ute...

  SvaraRadera
 2. Ja det där är min favoritskulptur här i Gävle! Förr åkte jag buss förbi där varje dag, och blev alltid lika glad när jag såg den1

  SvaraRadera
 3. Saknar dig, har ju gått flera daaaaagar!:)

  SvaraRadera
 4. Jag med! ;-) Ps måste bara få säga att Anne tyler som vi pratade om förut ÄR verkligen en nyfunnen favorit. Jag har hittills läst Ett amatöräktenskap och Hotell Hemlängtan, och tyckte my om båda(ännu lite mer om den förstnämnda). ¨å nu har jag skaffat på mig ytterligare fem av denna fantastiska dam som väntar på läsning! Och nu är jag i slutet av min tredje Alice Munro (För mycket lycka), och den är riktigt bra, klurig, eftertänksam och atmosfärrik. Annars har senaste tidens stora läskick varit Rose Tremains Musik och tystnad- jösses, vad jag älskade den! På bokmässan blev jag glatt överraskad av att hitta en till titel av henne som jag inte ens visste fanns, Nåd & onåd (trodde bara det fanns en till på svenska iaf:Guld) Har du läst henne?! Sorry, det bidde ett långt Ps...Ds.

  SvaraRadera
 5. Gävle har en hel del spänannde skulpturer - både i rondeller o på andra platser! Rosa är ett tema i rondellerna :-)

  Så ni saknar mig? ;-)
  Jenny: Anne Tyler måste jag ju också läsa!! Och Munro, höll i en bok av henne i dag, i bokhandeln men valde en annan. Men Musik & tystnad har jag faktiskt läst - tyckte jättemycket om den, fast det är ett tag sedan så jag minns inte så my av handlingen. Tror jag läste den ungefär samtidigt som Tulpanfeber (Moggah). Har dock inte läst ngt mer av Tremain. Kul du hittat henne!

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!