torsdag 8 april 2010

Tusen skäl att leva

En del texter kommer till en på lite oväntade vägar. Idag återser jag en fin poet via senaste numret av Svensk natur, Naturskyddsföreningens tidskrift (som rekommenderas vid sidan av det litterära. Visste ni förresten att alla bladlöss är honor? Att de föder levande ungar? Vilket supermatriarkat...).

Poeten heter Dom Helder Camara och den enda samling jag känner av honom och kanske den enda som finns är Tusen skäl att leva. Eftersom författaren också var katolsk biskop finns i hans poesi naturliga uttryck för en djup kristen tro. Uttryck som kan tilltala (och tala till) vem som helst genom den filosofiska och meditativa tonen.

Texten som citeras i Svensk natur är

"Bara en
vattenpuss
ville jag vara
och spegla
himlen"

4 kommentarer:

 1. Åh, den här lilla boken har jag i min ägo. Jag fick den för länge sedan i studentpresent, och återvänder till den då och då. Jag tror inte heller det finns något mer översatt (och jag tror t o m att Tusen skäl att leva är ihopplockat från andra samlingar). Men jag har inte kollat upp honom på länge, så jag kan ha fel :-)

  SvaraRadera
 2. Så bra att du påminner om Dom Helder Camara! Jag har också läst Tusen skäl att leva som tonåring. Det verkar som en god idé att leta upp den och läsa om den.

  SvaraRadera
 3. Det känns som en bok som lämpar sig väl som student- eller konfirmationspresent. Jag har den tyvärr inte i min ägo men starkt i minnet ändå. Finns nog mycket fint att plocka fram därur.

  SvaraRadera
 4. Nu först hittade jag hit. Åh... jag älskar den här lilla fina boken. Den gav mig mycket tröst under en jobbig period i livet.

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!