fredag 9 april 2010

Snabbt tips, tack!

Sökes: Intelligent deckare med bra flytande språk

Finnes: Alldeles för många böcker att välja bland i bibliotekets hyllor


Tips emottages tacksamt!

10 kommentarer:

 1. Nu minns jag inte på rak arm vad du läst tidigare men jag skulle säga:

  Till skogs - Tana French
  Drottningfällan - Laurie R King
  Glennkill - Leonie Swann
  1222 över havet - Anne Holt

  Alla fyra är väldigt bra enligt mitt tycke.

  SvaraRadera
 2. Tack för snabba tips!!
  De jag blev mest intresserad av efter koll är tyvärr utlånade :(

  SvaraRadera
 3. Jag läste flickorna i villette av ingrid hedström under påsken. Språket håller väldigt hög klass. Historien också om man gillar den typen där andra världskriget har med allting att göra (och jag avslöjar inte för mycket nu, för det får man reda på i prologen).

  Annars vad som helst av Sven Westerberg.

  Eller varför inte Dorothy Sayers Mördande reklam eller Kamratfesten eller Oskuld och arsenik, eller omläsning av Ett opassande jobb för en kvinna av P D James

  Om du inte är jättetrött på Maarten 't Hart så är Kronvittnet och/eller Solvisaren otroligt bra (och deckare, kan man säga om det är deckare man vill ha).

  SvaraRadera
 4. Knausgård! Er han oversatt til svensk? Barna av Ida Jessen. Imot kunsten av Thomas Espedal. The glasshouse av Simon Mawer (helt fantastisk!!!!)

  SvaraRadera
 5. Säger bara Arne Dahl!!! Han är utan tvekan sveriges bästa- intelligentaste, roligaste, smartaste, mest välskrivande...- deckarförfattare. Hans serie á 10 böcker om A-gruppen, är omistliga om man vill läsa riktigt bra deckare.De kan upplevas som lite snåriga i början, men from bok 3-4är de helt suveräna. Annars är mina stora favoriter i rakt nedstigande led: Dennis Lehane(precis allt), Mark Billingham(Offerlek, Vedergällning), Giles Blunt(Fruset offer, En stilla storm) och Roslund&Hellström(där jag håller den senaste Tre sekunder, nyss utkommen i pocket, samt Edward Finnigans upprättelse som de bästa).

  SvaraRadera
 6. Karin Alvtegen skriver intelligent och välformulerat. Kanske inte så jättetypiska deckare, men de handlar om brott i alla fall. Tyvärr minns jag inte vilka jag läst, eftersom de heter likadant allihop.

  När djävulen håller i ljuset av Karin Fossum tyckar jag var riktigt riktigt bra, inte minst den psykologiska skildringen.

  SvaraRadera
 7. Söta ni! Tack för alla fina tips! Tyvärr hann jag lämna jobbet/biblioteket innan förslagen anlände hit.

  Ibland undrar jag hur min bibliotekariehjärna fungerar men den gör det sämre för mig själv än för andra.. Hart som jag nyss läst och gillat gick jag förbi utan att lägga märke till i hyllan t ex och Dahl som jag läst några av och tyckt mycket om och t o m rekommenderade till en besökare tidigare på dagen såg jag inte heller. Och Alvtegen som jag du, Henrik, ju tipsat om innan fanns inte heller i minnet.. Lehane är jag nyfiken på eftersom jag bara läst Patient 67 (inte så bara kanske.. ). Fast Roslund/Hellström är jag lite skeptisk till (mot? för?) eftersom jag inte gillade Finnigan-boken.. märkligt nog. Av Knausgård finns en bok på svenska, om änglar, minns inte titeln och har ännu inte läst. Tänker ofta på det när jag läser alla fina norska bloggar att det är en pytteliten del av allt som ges ut i nära grannlandet som översätts och en översättning behöver i alla fall jag för att verkligen göra berättelsen rättvisa..

  Boken som fick följa med hem är inte en deckare men stämmer in på kravet bra språkbehandling. Det är en ypperlig sådan.

  Igen: Tack!

  SvaraRadera
 8. Jag håller med Hjenny och tipsar om Arne Dahl. Spännande, intelligent, rappt och välskrivet. samtidigt!

  Jag måste vara den enda som INTE gillar Lehane och Patient 67. Vsst var den spännande, men jag fattade nog inte riktigt vad den handlade om. Vad var det som hände EGENTLIGEN? Fick mig att känna mig korkad.

  Med Arne Dahl däremot, känner jag mig smart och i samklang med författaren.Det är skickligt gjort!

  SvaraRadera
 9. skönt att det finns fler som säger arne dahl. klart intelligentast. om nu det ordet finns. och även om du inte gillade finnigan kan du läsa tre sekunder. den var riktigt riktigt bra.

  nu var ju inte jag speciellt snabb då...

  /bricken

  SvaraRadera
 10. Oj, den här frågan missade jag helt. hade nog kunnat spotta ur mig lite tips. Sittenfeld skulle jag gärna läsa själv dock. Ska bli kul att se vad du tycker om den.

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!