tisdag 15 april 2008

Militärmusik

Tänk att en bok med titeln Militärmusik kan vara så rolig! Den sovjetfödde författare Vladimir Kaminer berättar i sin roman om en ung man, kanske inte helt olik han själv, som försöker slå sig fram som än det ena än det andra. Som barn fabulerar han fritt, hans uppsatsämnen är trovärdiga men helt galna historier. Han ger sig på en karriär som rockmanager och knökar in x antal personer på spelning i trång lägenhet. Det kan bara gå på ett sätt - intäkterna sups upp och rockstjärnan blir utan gage. Eller som praktikantdramaturg med ansvar för teaterns satsning för barn - ingen föreställning är den andra lik eftersom repliker sups bort och pjäser blandas ihop av de överengagerade skådespelarna.

I olika episoder från olika år under 80-talet följer vi den unge mannen. Drömmen om ett annat liv, om att flytta finns där. Men i väntan på rätt tillfälle försöker man på kluriga sätt hitta vägar att skapa sitt eget liv, i skuggan av KGB.

Det är en riktigt underhållande inifrån skildring av ett Sovjetunionen i brytningstid. Öppningen mot väst är nära men ännu inte där.

Nyfiken på förlaget Ersatz blir jag också, för mig är det en ny bekantskap. Tänker överhuvudtaget mycket på förlag just nu. Och på att jag oftast läser böcker utgivna på de stora jättarna. Är nu nyfiken på de mindre lite mer specialiserade kvalitetsförlagen.
Vilka ger ut vad du läser? Fastnat i de stora förlagens utgivning eller driver du runt även bland de mindre i jakten på bra läsning?

5 kommentarer:

 1. Hej! Jag är på jakt efter en riktigt berörande bok, några tips?
  Ha det kalas

  SvaraRadera
 2. Hej och tack för utmaningen!
  Vi blir säkert berörda av helt olika saker och på olika sätt men några tips på böcker som jag läst med hjärtat:
  - Johanna Nilsson kan konsten att beröra. Med böcker som "Hon går genom tavlan, ut ur bilden", "Flickan som uppfann livet" eller senaste "SOS från mänskligheten".
  - "Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow" av Sara Gruen berörde mig på fler än ett sätt.
  - Moa Martinsons "Mor gifter sig" - starkt porträtt som känns i magen.

  Hoppas något av tipsen lockar?

  SvaraRadera
 3. Angående förlag, jag tycker bakhåll är ett intressant förlag. Det mesta därifrån är intressant. Se gäran www.bakhall.se

  SvaraRadera
 4. Tänker inte ens på vilket förlag det är, jag bara läser.

  SvaraRadera
 5. Jag tänker också mycket på det där, Hermia. Känns så trist att bara läsa de stora förlagens böcker ... så jag försöker skaffa mig koll och hitta bra grejer på småförlagen. Militärmusik verkar förresten helt i min smak - tack för tipset!

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!