onsdag 9 april 2008

Från ytflyt till bottendjup

Nog har jag läst en del bra böcker under årets första månader. Men inga exceptionellt bra. Visst har jag fått goda historier serverade men jag saknar den fördjupande upplevelsen, den som sätter spår. Jag saknar känslan av att den egna tanken vidgas till nivåer jag inte visste fanns. Det var överhuvudtaget länge sedan jag läste något sådant. Som att jag valt bort det alltför komplicerade, den avancerade stilen och berättartekniken. Men nu vill jag ha mer.

Nu hoppas jag mycket på nyss påbörjade Färden genom mangroven av Maryse Condé. Hyllad som den är. Hoppas den inte gör mig besviken.

Ett sug har jag också efter att närma mig andra kulturer, andra sätt att tänka, andra sätt att leva. Jag nosar på böcker från Tranan, spanar in fina Macondo och läser Karavan.

4 kommentarer:

 1. Jag känner igen mig i det du skriver, jag upplever precis som du nu att jag har läst massa historier som är bra, men inget mer. Det finns dom där böckerna som kan förändra en lite grann, få en att tänka till och det är dom jag söker efter nu. Sket därför att fortsätta läsa Ali Smith, kände att jag läst den här historien tidigare. Och det bästa sättet att finna dessa böcker för mig är att läsa klassiker, lyrik eller böcker skrivna av författare från andra världsdelar. Ska börja med alla dessa tre.

  SvaraRadera
 2. Poesi är jag dålig på annars har jag ungefär samma strategi som du.

  Ser fram emot En munter begravning, läste första kapitlet i bibliotekets bok och kände att den här vill jag ha själv. Mycket just för att det redan där kändes som Singer.

  Apropå Singer - jag har läst några, "Skuggor över Hudsonfloden", "Trollkarlen från Lublin", "Fiender...", "Ung man söker.." och kanske någon mer. Någon annan du kan rekommendera?

  SvaraRadera
 3. Lite Singer tips: Den korta fredagen, Familjen Moskat och Jacobys hus. Jag har däremot inte läst dom du har läst, så nu fick jag lite boktips själv.

  SvaraRadera
 4. Trevliga byten! Höll Familjen Moskat i min hand igår så det kanske är dags för den snart..

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!