lördag 31 december 2016

Läsårskrönika 2016

Det är dags att summera året som gått. Jag ser tillbaka på en tid med fina resor och kulturupplevelser. Samtidigt har världen brunnit, gränser stängts och beslut som skapar otrygghet och skiljer nära och kära från varandra fattats. Inför året som kommer önskar jag ett betydligt varmare, öppnare och rymligare Sverige.

Gott nytt år!

Januari: Några av årets första dagar tillbringade jag tillsammans med maken i ett snötäckt Berlin där vi såg mycket konst, pulsade på snöbelagda trottoarer och åt värmande potatissoppa. Det mediterades framför bokhyllan och en läsplan tog form. Med den har det kanske inte gått så bra. Vi åkte till grannkommunen Sandviken för att se Suffragette och jag stornjöt av julklappsboken Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter.
Februari: Månaden började på filmfestivalen i Göteborg med ett gäng sinsemellan olika men bra filmer. Hemma i soffan återsåg jag systrarna Evie och Bea i The House of Eliott. Jag var med i min första bokcirkel hos Bokkollo som diskuterade Jane Austens Northanger Abbey som jag råkat köpa på ett antikvariat under besöket i Göteborg. Och så läste jag en av årets allra bästa böcker - De urolige av Linn Ullmann.
Mars: Vi for till Nederländerna under påsken och gjorde en tur rätt in i konsthistorien. Vi såg en spännande utställning med verk av 500-års jubilaren Jheronimus Bosch som firades storligt i sin stad Den Bosch och så fick jag äntligen besöka lilla fina Delft.
April: Det här var en bländande bra läsmånad - jag läste böcker av bland andra Stina Stoor, Negar Naseh och Kazuo Ishiguro. På Världsbokdagen läste jag passande nog Jeanette Wintersons Tidsklyftan som grundar sig på Shakespeares En vintersaga. 
Maj: Vi tog tåget till Köpenhamn och såg konst av bland annat Gerda Wegener och Vilhelm Hammershöi och så beundrade vi magnoliaträdet vid museet Ordrupgaard. En av historiens bästa bokcirkelträffar blev till på mitt bibliotek när vi pratade om Roy Jacobsens De osynliga. Och så avslutade jag för en tid mitt botaniserande i Maria Langs böcker om Puck med just Inte flera mord!.
Juni: Jag hade tur och vann en tävling som Adlibris ordnade på Instagram och fick Kate Atkinsons fina En gud i spillror i min hand som jag läste med stor behållning. En författare som gör sig bra på sommaren är Marguerite Duras, årets bok blev passande nog Sommarregn.  
Juli: Under semestermånaden läste jag till fjälls, sjöss och vid hav och sommarstuga. Efterlängtade romaner slukades - Bergets döttrar av Anna Jörgensdotter, En ömtålig balans av Rohinton Mistry och Skönhetens linje av Alan Hollinghurst för att nämna några. En del lässtunder var mer guldkantade än andra.
Augusti: En dag tillbringades på häftiga Avesta Art som satt samman en extret aktuell utställning. Jag läste framemotsedda Romanerna om Patrick Melrose av Edward St Aubyn i Erik Anderssons briljanta översättning och hängde med Jarle Klepp i Tore Renbergs Mannen som älskade Yngve och Kompani Orheim som fick följa med på båtturen till stugan på ön. Tummen min gick en match med osthyveln.
September: På bio såg jag Café Society och Love and Friendship, i samma vecka till och med. Och så köpte jag biljetter till Stockholm Literature och laddade upp med att läsa några av årets inbjudna författare - Jamaica Kincaid, Sjón, Almudena Grandes och Ngugi wa Thiong'o. På väg till en helg i Västerbotten råkade det bli så att jag läste Sara Lidmans Tjärdalen och så passade jag på att återse verket baserat på hennes texter som finns vid tågstationen i Umeå.
Oktober: Så var det äntligen dags för Stockholm Literature på ett Skeppsholmen klätt i vackraste höstglöd. Det var fint också att i trängseln träffa på bokvänner från bloggar och Instagram. Men innan dess arrangerade vi för andra året i rad Sätra litteraturfestival på mitt stadsdelsbibliotek med gäster som t ex Elin Olofsson, Arne Dahl och Lisa Bjurwald. Och så fick mina kollegor och jag åka till Stockholms stadsbibliotek och ta emot ett pris av Svensk biblioteksförening. Visst läste jag också i oktober. Strax innan årets Nobelpris tillkännagavs t ex Meg Wolitzers Hustrun där mannen i boken är på väg att ta emot ett annat stort litteraturpris. 
November: Som jag längtat efter att få läsa Hanya Yanagiharas Ett litet liv! Och så besviken jag blev! Desto mer nöjd blev jag med veckan i Toscana, med vyer, väder och vin. 
December: Den här mörka månaden ställde stora krav på min arbetskapacitet. Men jag orkade och ville läsa mycket. Delphine de Vigan stod för ett par av de mer starkare läsupplevelserna men månaden har även innehållit dubbelt norskt genom Roy Jacobsens Vitt hav och Geir Gulliksens En berättelse om ett äktenskap
Året avslutas i viloläge på grund av förkylning. Musik av David Bowie strömmar ur högtalaren och Kim Thúys Vi väntar på att bli utläst.

1 kommentar:

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!