söndag 6 december 2015

Domaren

I Ian McEwans senaste roman Domaren ställs Fiona May inför ett moraliskt dilemma. Det är egentligen en del av hennes vardag, att döma i svåra frågor, och hon är erkänt skicklig och välgrundad. Den här gången handlar det om en ung man, dock minderårig, som på grund av sin religiösa övertygelse inte vill ta emot en blodtransfusion, något som är avgörande för hans överlevnad. Läkarna vill göra sitt yttersta för att rädda honom, pojken och hans familj vill följa sin tro. Fiona har makten i sin hand att avgöra.
Eftersom Fiona vill fatta mogna beslut besöker hon den sjuke för att bilda sig en egen uppfattning och höra patienten själv uttrycka sina tankar. Mötet berör domaren vars privatliv svajar rejält. Vilket beslut hon än fattar kommer att få konsekvenser men de följder som verkligen uppstår hade ingen kunnat förutse. 

Domaren är en stark rätt kort roman om moral och etik, om svårigheten att veta vad som är verkligt rätt, och om något sådant rätt finns. McEwan brottas elegant med svåra frågor. 

2 kommentarer:

  1. Jag läste den inför bokmässan - McEwan var där - och jag tyckte att han har gjort svåra frågor ganska tydliga och lätta att förstå. Dottern som läser juridik har också läst och vi gillade båda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Domaren är en av hans bättre (av de jag läst). Måste vara intressant läsa den med "juristögon"!

      Radera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!