söndag 5 oktober 2014

Drömmar, Nobelpris och bokhögar

Sveriges Television ska sluta sända sitt litteraturprogram! Det har sålts till kanal 5 och den blonda prinsesslånghåriga programledaren skickar, iklädd sin vippiga blomsterklänning, iväg den vita lyckobilen till den nya tablån. Så otroligt tråkigt, och så dåligt att Svt gör sig av med sin bevakning av litteratur. Men - vips! - så är jag på audition för rollen som programledare till ett helt nystartat program! Jag befinner mig i ett hörn av en murrig studio där uppdraget är att inför en tänkt publik påannonsera programmet och läsa en på förhand utvald och ganska tråkig dikt. Jag klarar den första delen galant, men har valt ut en helt annan dikt och deklamerar Werner Aspenströms


Regnar gör det alltid.
Ibland våldsamt. Ibland duggande,
nästan omärkligt.
Hemkomna eller hemlösa ruskar vi på oss
som våta terrier.
Eller försynt, så att ingen märker
att vi gråtit.
Men regnar gör det alltid.
Hur högt når gråtpelaren i dig?
Till naveln? Brösten? Strupen?
Du behöver inte klä av dig och visa.
Vi läser det i varandras ögon
som på gradskivor.
Måste något sägas, kan man säga:
Älskade,
tills imorgon torkar dina fingervantar.

Så drömde jag alldeles innan jag vaknade i morse efter en lång skön sömn. Fortfarande halvvaken tänkte jag att årets Nobelpris i litteratur kommer att tilldelas en dramatiker, närmare bestämt Jon Fosse. 

Det är nog inte så konstigt att mitt huvud är fullt av böcker - jag läser som aldrig förr även om det inte syns här på bloggen. Efter att i våras ha bytt bibliotekarietjänst så har mitt läsfrämjande arbete vidgats från att "bara" handla om vuxna till att också handla om barn i lite olika format och deras pedagoger. Så jag ligger i med läsningen för att få koll och för att så småningom bli en bra boktipsare. Så bokhögarna ser lite annorlunda ut nuförtiden.
Barn- och ungdomsböcker hade jag annars inte läst på hundra år, och för oss som inte har barn är den världen inte naturligt nära. Men som tur är har jag generösa kollegor som delar med sig av bra böcker att ha koll på och som talar om vilka serier jag absolut inte får missa och som skrattar lite snällt när jag blandar ihop författarnamnen. Jag spanar in kompisen T:s läsning via hennes mamma Feelgoodbibliotekarien och jag lusläser allt som Prickiga Paula skriver och ofta också böckerna hon skriver om... Och så gläds jag över vad mycket bra böcker det finns för alla ungar att upptäcka! 

Det är verkligen en läsningens höst och den mer egna läsningen är helt spontan och impulsstyrd utan några som helst krav. Jag har till och med slutat få dåligt samvete för sådant jag inte läser ut. Om jag får någon framtida programledarroll återstår att se.

6 kommentarer:

 1. Jeg blir veldig, veldig glad hvis Jon Fosse får litteraturprisen - håper du er sanndrømt!
  Men de fleste andre tror visst på Murakami. Jeg har ikke lest noe av ham (ennå), så jeg har ingen tanker rundt kvaliteten på det han skriver, men jeg vil tro at han er "større" enn Jon Fosse globalt sett...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi får se hur det går :) Jag har läst ett par av Murakami men skulle bli förvånad om han får priset, tycker inte han har "det"..

   Radera
 2. :/ det er kanskje slemt å si det, men når forfattere blir superpopulære og selger mye, er det gjerne et tegn på at de mangler "det". Massene vil helst ha forfattere som skriver historier folk liker (og skjønner), mens de som vinner nobelprisen sjelden trenger å ha en veldig fengende historie. Ofte ligger det vakreste mellom linjene, og det må man gjerne være over gjennomsnittlig litteraturinteressert for å oppdage. Hilsen litteratursnobben :p

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kunde inte ha sagt det bättre själv :)

   Radera
 3. Trodde att drömmen var sann! Hade helt klart kunnat vara det! Du skulle kunna ta över ett litteraturprogram.

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!