lördag 24 augusti 2013

Blue Jasmine

Igår tog jag plats i biosalongen för att se Woody Allens nyaste, Blue Jasmine. Den här gången har filmskaparen lämnat Europa för San Francisco, likaså har han lämnat det ljust livsbejakande (som i t ex Midnight in Paris) för mörkare, men ändå ganska skruvade, stråk. Allt omvärvt av sköna jazztoner.

I centrum Jasmine som på grund av sin usling till make förlorat allt, rasat från societetens toppen ned till botten. Hon har flytt New York, tydligt påverkad av det som drabbat henne, med målet att försöka starta ett nytt liv hos systern Ginger i sin nya stad. De båda systrarna kunde inte vara mer olika vilket leder till konflikter och kulturkrockar. Det är inte bara Jasmine som förlorat på grund av sin make - även systern drogs med i fallet.

Växelvis ges nutid och dåtid, tar vi del av Jasmines försök att komma tillbaka samtidigt som tabletter knapras och sprit dricks. Allen har gått tillbaka till ett tidigare allvar men temat och problematiken är annorlunda än i t ex Annie Hall. Miljön Jasmine kommer från är inte den New Yorskt intellektuella utan den pengastinna. Och fallet sker för öppen ridå.

Jasmines förtvivlan och ångest gestaltas helt suveränt av Cate Blanchett - vilket skådespeleri, vilken total närvaro!! Jag hoppas hennes namn följer på orden "And the Oscar goes to..." i början av nästa år. Och de andra - Sally Hawkins, Alec Baldwin m fl - bär filmen högt. Och vilken bredd han har, Allen, som går från film till film, tema till tema med ungefär samma klarhet och styrka. Men detta är skådespelarnas film! Precis som bokhösten så har filmhösten börjat på ett alldeles lysande vis!

5 kommentarer:

 1. Nyligen läste jag boken How to exterminate stupidity Or the art of not justifying anything at all. Den är verkligen underbart fantastisk! Den bevisar vetenskapligt att det finns hopp om att sluta vara dum och förstöra Jorden trots allt, och tipsar även om hur det ska gå till! Det är en bok som alla borde läsa tycker jag. Den kostar bara 149 kronor och beställningssidan är http://litenupplaga.se/1198

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reklam undanbedes vänligt men bestämt!

   Radera
 2. Tack för din recension, jag ska försöka se snarast!

  SvaraRadera
 3. skönt att läsa ditt utlåtande. älskar woody allen, men har tvivlat efter ett par av de senaste

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!