torsdag 8 augusti 2013

Augustidagar i Oslo

Det känns fint att ha tillbringat några av semesterns sista dagar i en av mina favoritstäder - Oslo. Jag tror att jag kanske har en kärleksaffär med den byn.

Den här gången bodde vi i Uranienborg, en stadsdel med flotta hus som det bara går att drömma om att bo i på riktigt. Men ett hotellrum där ett par nätter är alltid något.
Det finns alltid mycket som lockar i den här stan, och dessa sensommardagar bjöd dessutom på en hel del utomhusväder som drog oss till folk- och skeppsvimlet vid Aker brygge. Vi passade också på att se Oslo från vattnet och åkte på Fjord Sightseeing... Vi såg käcka små badhus med sitt tillhörande stora hus någonstans längre upp på udden. Badhus från tider då människor inte badade tillsammans utan avskärmat i all enskildhet.
Och så såg vi förstås operan!
Och dit gick vi tillbaka senare för att se byggnaden på nära håll - och promenera på den. Det var lätt att låta mobilkameran löpa amok på och i detta speciella hus. Skapelsen är så tilltalande - ALLA kan verkligen gå på operan, oavsett musikaliska preferenser eller social kostym.Huvudmålet med resan var dock något annat - jubileumsutställningarna som hedrar att det är 150 år sedan som Edvard Munch föddes. Något som syns lite här och där...
Utställningen är fördelad på Nasjonalmuseet som visar de tidiga åren i konstnärskapet och Munchmusset på Tøyen som innehåller verk från de senare åren.
Vi skaffade oss ett Munchpass och gick mot strömmen, det vill säga började med slutet. Vi såg en konstnär som gått sin egen väg, som följt egna mönster och återkommer till egna motiv som skapas om gång på gång. En konstnär där melankoli och ångest är lika tydlig som lekande badscener. Det är ett par riktigt fina utställningar som på ett väl avvägt och välhängt sätt låter oss ta del av ett stort konstnärskap, som är mycket mer än ett skrik på en bro.
Nära Munchmuseet ligger Botanisk hage där vi väjde mellan vattenpussarna för att komma till fina Grünerløkka med sina kaféer och små butiker. Ett stopp på Litteraturhuset är också ett måste för den sköna atmosfärens och för den fina och välsorterade Tanumfilialens skull.

I bokhandeln drabbades jag av litterär vånda men efter ett par initierade tips från bokhandlaren gick jag därifrån med en Espedal och en Solstad, glad över att för ovanlighetens skull varit den som fått ta del av boktips - från en som verkligen kunde konsten att rekommendera!

Några goda fiskrätter och fina kulturupplevelser senare satte vi oss på planet tillbaka hem. Passande nog var det ett Munch-flyg.

10 kommentarer:

 1. For et fint innlegg! Gøy å se Oslo fra ditt synspunkt - ble nesten til et eksotisk reisemål!

  Håper du blir fornøyd med Solstad- liker ham svært godt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fint att höra!
   Genans og verdighet var det jag köpte, har en från biblioteket också som jag lånade innan semestern...
   Har börjat på Gå. av Espedal, det verkar vara en god bok.

   Radera
 2. och hem med ett Munch-plan! kul att läsa om de små badhusen och se foton från operahuset m.m.

  noterade du den här någonstans? http://lasdagboken.blogdns.com/index.php?entry=entry130731-151445

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Hem med Munch :) Önskar boken du frågar om också följt med hem... Bläddrade i den och blev förtjust i men samtidigt snål - både ekonomiskt och om platsen i ryggsäcken. 350 norska kronor på plats, mot 318 svenska i internetbokhandeln, ser jag nu...

   Radera
 3. Så fint å lese om ditt forhold til Oslo! Høres ut som en bra reise! Solstad er helt klart en av mine norske yndlingsforfattere.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det var en riktigt fin resa i en verkligt fin stad!
   Snart är det dags för Solstad! Ser fram emot det..

   Radera
 4. Vilken fin och uttömmande Oslo-semester! Jag tycker om (förutom alla vackra gamla hus) de nybyggda husen i centrum. De är mer vågade än nybyggena i Stockholm, men harmoniserar ändå med miljön.

  Kul att du köpte norska böcker! De är ju oftast rätt dyra, både på plats och på internet. Men det är värt det att få läsa på broderspråket ibland!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt se en stad där man arkitektoniskt tar ut svängarna lite...

   Ja, visst är det dyrt med böcker, 150 kr för en pocket!! Det var i alla fall fint få ett par intressanta tips på plats.

   Radera
 5. Min favoritbokhandel i Oslo är Tronsmo: http://www.tronsmo.no/ och att gå en guidetur på Operan är värd varje krona. Det finns många fina detaljer bakom kulisserna också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen! Tronsmo inser jag att jag passerat förbi... Och Operan ja, den måste utforskas vidare!

   Radera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!