fredag 5 april 2013

Magisk! Förtrollad av Paris (Agnès Jaoui)

Ni må tro att jag blev glad när jag upptäckte att Agnès Jaouis nya film Förtrollad av Paris hade premiär i Gävle, samtidigt (!) som i resten av landet! Jaoui är en av allra mina största favoriter bland filmskapare - jag tycker mycket om värmen, det humoristiska allvaret och synen på livet. Så självklart tog jag plats i biosalongen ikväll.

I Förtrollad av Paris bjuder Jaoui in betraktaren till en atmosfär full av anspelningar på de klassiska sagorna. Här finns rödluvan, vargen, äpplen, den onda (styv)modern och den goda fen. Men det är i verkligheten det händer, och här tvinnas några människors liv samman. Varje människa har sin historia, sin längtan efter kärlek, efter frid, efter att bli en säkrare bilförare eller något annat. I filmen möter de inre önskningarna vardagens verklighet - allt blir inte som man tänkt sig, ibland blir det sämre, ibland blir det bättre. Livet går vidare, någon rent av överlever, erfarenheter görs och insikter nås.

Det går inte att motstå en (kärleks)saga för vuxna, särskilt inte om den är signerad Agnès Jaoui och Jean-Pierre Bacri. De har en samling andra skådespelare omkring sig som gjorda för sina roller. Jaoui har gjort ännu en riktigt skön och fin film. Bitvis vill  jag faktiskt flytta in i den. Den är fransk och parisisk, glömde jag säga det?

Mer Jaoui på bloggen.

2 kommentarer:

  1. Åh, den här vill jag naturligtvis så himla gärna se!! You hade me at Paris, men sagoreferenserna gör den naturligtvis ÄNNU mera önskvärd att se.:) Roligt att du gillar. Känns tryggt så att man inte behöver riskera att bli besviken.:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det känns som det borde vara en film också i din smak!

      Radera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!