torsdag 18 april 2013

Förboksordsläsning


Jag föll direkt för dessa, utsökta valda ord, som inleder romanen jag började läsa igår:

Till saken hör att jag 1. sällan fäster mig vid orden, 2. inte alltid förstår poängen med dem och 3. ytterst sällan, för att inte säga aldrig, går tillbaka till dem under eller efter läsning. Det är både dumt och ytligt av mig för de finns ju där av en anledning. En kommunikation vald med omsorg, som kanske till och med talar tydligare, eller djupare, än författaren själv. Läser du de här - vad kallas de? - förboksorden? Och i så fall, vad betyder de för din läsning?

6 kommentarer:

 1. Jag läser alltid förboksorden. De ger ofta ett nytt ljus (klarare) till det som följer. Jag brukar sitta och fundera och (ja, det låter väl pretentiöst- men...) t o m meditera lite över dem.

  SvaraRadera
 2. Hermia, vad skönt att höra att inte bara jag blir förvirrad! Jag läser dem alltid och försöker låta dem påverka mitt humör inför läsningen. Men så fort jag vänder blad glömmer jag bort dem och efteråt, om jag ens kommer ihåg att kolla upp dem, så ser jag sällan sammanhanget.

  Men det känns också bra att höra att Ingrid faktiskt får utbyte av orden. Det ger mig hopp om att kanske stöta på förboksord en dag som verkligen kommer att betyda något för mig.

  SvaraRadera
 3. Grattis till En irländsk dagbok - Markus Feldenkirchen! Mejla din adress till (bokringen(a)gmail.com) så informerar jag förlaget som kommer att skicka boken till dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hurra! Ser mycket fram emot att läsa den! Du har fått min adress.

   Radera
 4. Ingrid, JennyB, Bokmania: Nu har jag läst ut romanen med orden. Det lustiga är att den första meningen används i själva romantexten, i ett ganska centralt parti... Jag är inte ens helt säker på att ursprunget till citatet (Motsatsernas bok) existerar (jag har ännu inte lyckats belägga den)? Känner mig nästan lite manipulerad som lagt märke till just DEN meningen.

  Hur som helst. Ingrid du inspirerar med din "meditation" över orden. Jag ska försöka närma mig dem lite mer tålmodigt och eftertänksamt

  SvaraRadera
 5. Ang förboksord är jag lik Ingrid! Jag gillar, söker mening, sammanfattning; återvänder. Kan skratta åt Nesser när han citerar sig själv (som Eugen G Brahms). Eller - som nu - hos Svenbro i Krigsroman:
  I'm a poet.
  Hope I don't blow it.
  Känn på de orden, rytmen, rimmet. Viss vill man återvända!?
  JanB

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!