fredag 17 augusti 2012

Sensommarmedley

Det har blivit mer läst än skrivit sedan semestern tog slut. Jag har bestämt mig för att detta ska bli en riktig läshöst - och det utan någon universitetskurs i sikte. Det är romanerna som kallar - men inte i första hand de för hösten nya utan som vanligt en blandning mellan gammalt och nytt eller nyare. De långa sköna historierna, eller de korta kvicka. Lätt och ledigt, svårt och djupt allting om vartannat i en mustig gryta.
Juliet, Naked var ett fint återseende av Nick Hornby som jag inte läst sedan den stora besvikelsen, En god människa kom. Här är han tillbaka i musikvärlden och parrelationen. Minnesvärt, nja, men ett trevligt sällskap den första arbetsveckan.

Truman Capote som jag bara läst Breakfast at Tiffany's av har jag hittat igen i en tidigare text, utgiven först efter hans död. Denna sommarskildring i New York med en ung kvinna i huvudrollen var snabbläst, smart och snyggt skriven. Ett kanske omöjligt förhållande är utgångspunkten i hans svettiga roman.

Paul Austers Osynlig var väl sådär men den nya Sunset Park var bättre än väntat. Det är ingen ny New York-trilogi men en historia sammanvävd på ett fint sätt. Skuld, uppbrott, saknad.

I fyrklövern finns också J M Coetzees Pojkår som jag nog återkommer till någon gång efter att jag läst (om) fortsättningen Ungdomsår. 

Visst blir det en läshöst i höst?


Bokvalen har mer eller mindre medvetet hämtats från JennyB/Kulturdelen, Glamourbibliotekaren och kanske också från Jenny K. Stort tack för det!

3 kommentarer:

 1. Får erkänna att jag tänkte ge upp Auster efter Osynlig men gav ändå Sunset Park en chans. Oväntat bra tyckte jag också att den var. Nu längtar jag faktiskt efter nästa!

  SvaraRadera
 2. Underbart att jag kanske givit uppslag till läsimpulser...:) Vill bara instämma i dina tankar om kommande läshöst; i vanlig ordning ska här läsas så my jag bara orkar & hinner. Och även för mig blir det en salig blandning av gammalt och nytt. När jag i somras läste Oskuldens tid(som jag ju tyckte otroligt my om) fick jag en stark impuls & lust att börja läsa mer klassiker som jag missat genom åren, det finns såklart en radda titlar (och hela författarskap för den delen: jag har tex inte läst en enda Austen- bara en så´n sak...!)som länge pockat på läsning, och nu känns det mer lustfyllt än ngn gång tidigare att ta sig an dem...Så jag har börjat med ngt av ett tokigt projekt: att sammanställa en lista över gamla, halvgamla och ngt nyare böcker(och här hamnar inte bara klassiker, utan äv böcker& författare som senaste åren legat & "skvalpat" i mitt undermedvetna och som jag ngn gång tänkt läsa).Bara att få ihop denna lista är ett projekt i sig...-men det är himla kul! Så oj om jag har att boka in och läsa för hösten:D Fortsättning följer...:)

  SvaraRadera
 3. Delade läsimpulser är fantastisk, JennyK!
  Jag har en sån där lista i högerkanten här på bloggen, där jag samlat böckerna jag verkligen verkligen vill läsa och sådana som "skvalpar". Det är ett tag sedan jag fyllde på den nu men med tiden har jag faktiskt strukit några som blivit lästa! Ibland stressar den, ibland ger den härliga löften om allt vackert som väntar och alltid kommer böcker emellan de där som hägrar störst... Väntar med spänning på vidare rapport från dig om din lista och höstens läsning :)

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!