söndag 18 oktober 2009

För bibliotekskramaren

finns en del intressant att läsa här, i texter producerade av Kultur i Väst Regionbiblioteket. På den inledande sidan sägs bl a:

Mycket kan sägas om bibliotekens framtid. Debatter och samtal i olika grader brukar inte sällan kretsa kring vissa nyckelbegrepp, som mötesplats, digitalisering, läsfrämjande och andra kärnuppgifter under bibliotekens flagga. I ekonomiskt svåra tider talas det ofta om bildning och bibliotekens roll att vara ett stöd till utsatta grupper. Det hela kokar till slut ner till en diskussion kring vad som egentligen är ett bibliotek.

Vad är ett bibliotek för dig?
Det här?
Eller det här?
Eller kanske både och?

7 kommentarer:

 1. jep, båda typerna! Fråga: inbjuder det futuristiska kalla till mysiga lässtunder...?

  Allt gott/Heidi

  SvaraRadera
 2. Jag ser helst det första scenariot- men inser att man behöver datorer och modern teknik i dagens bibliotek- men för den skull behöver man kanske inte inreda så kallt och opersonligt? Man kan väl göra det mysigt och varmt även med teknik närvarande?

  SvaraRadera
 3. Jag säger båda! Och så säger jag olika funktion för olika bibliotek, alla behöver inte vara lika. Bara ansvaret delas så att ingen del glöms bort!

  SvaraRadera
 4. Enkelt! Det första biblioteket kompletterat med trådlösa laptopar.

  SvaraRadera
 5. Jag instämmer helt med Spectatia.

  Men man sparar å andra sidan en massa pengar på öppettider i det andra biblioteket, eftersom folk inte kommer att stanna så länge.

  Den första bilden liknar lite (hrm, eller egentligen inte alls, men efterliknar i alla fall atmostfären i) mitt eget bibliotek hemma. Med macbooken dårå.

  SvaraRadera
 6. Håller fullständigt med Spectatia! Jag har alltid älskat den här typen av bibliotek. Minns när jag pluggade och man slängde ut en liknande fråga till alla i min kurs. I princip alla (utom undertecknad naturligtvis) sade sig vara skrämda av bibliotek 1 och ovälkomna. Visar ju att man kanske ska satsa på ljust och luftigt... även om jag ÄLSKAR mörka, höga hyllor, proppfulla av böcker. Hyllor man kan gömma sig bakom och mysa med en hög med böcker bredvid.

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!