fredag 30 januari 2009

Medan jag blockar

bloggar tidskriften Vi läser live snett framför mig under Författardagen i ABF-huset, Stockholm. Mitt intryck är ganska splittrat efter att ha lyssnat till så många författare under en hel dag. Jag blandar ihop vem som sa vad, vem som var vem. Önskar mig längre pass och färre författare - men nu är det ju smakprov vi får, reklam inför författarbesök. Minns i alla fall Eva Adolfssons euforiska inledning, hon tog tidigare under dagen del av recensionerna om den nya boken; Carl-Johan Vallgren som alls inte var entertainern idag utan författaren, kanske redan trött på sin nya roman?; Henry Bronetts berättarröst. Borde minnas fler?

Teman som återkommer hos flera av författarna:
- Lögner
- Upprätthållna fasader
- Att se vad som finns bakom upprätthållna fasader

Och så lite kärlek.

Någon, minns inte vem, citerar någon annan, minns inte vem:
"Konsten är en lögn som får oss att bättre förstå sanningen."

Jag åker hem lite stelare för jag är inte van sitta still så länge och med minnet av en trevlig dag - mest tack vara att jag fått umgås med kollegor lite mer personligt än i den vanliga vardagen.

Den litterära dagen började dock redan på tåget ned mot Stockholm då fina kollegan berättar vad Marcus Birro sagt på radio tidigare: "Litteraturen är vägvisaren i underjorden".

4 kommentarer:

 1. Eva Adolfsson skriver inte bara väldigt fina essäer och romaner (du kommer att tycka SÅ MYCKET om "En liten historia" och det kommer att bli hetsigt låntagartryck på den kärleksboken) - Eva är också en utmärkt talare. Hon rekommenderas för författarbesök!
  Citatet om konsten som en lögn för att förstå sanningen - det kommer från Författarförbundets ordförande. Ett fint citat, tycker jag, men han blev hånad för det i ett debattprogram på teve härom kvällen.
  Hälsning från Lena K E som inte var i ABF-huset idag utan på Dramaten och storögd och andfådd såg "Kasimir och Karoline".
  Den pjäsen får INGEN missa!

  SvaraRadera
 2. P S Det vore kul om Eva Adolfsson och jag kunde komma tillsammans på författarbesök (i höst i så fall) till Hermias bibliotek. Eva talar om sin bok och jag om kvinnliga författare från Jane Austen och Victoria Benedictsson till Siri Hustvedt, Martina Lowden och Amanda Svensson.
  Slut på reklam för och från Lena Kjersén Edman

  SvaraRadera
 3. Åh, önskar att jag varit där. Men Tällberg var inte illa det heller!

  SvaraRadera
 4. Hermia lyssnar in Lenas reklam. Ang citatet är det från början sagt av någon engelsk konstkritiker eller liknande, denne angavs som referens under Författardagen.

  Ja, Tällberg kan inte vara helt fel.. Fortfarande har jag inte varit där ;-(

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!