måndag 3 december 2007

Att grotta ned sig II

Ett tidigare inlägg här handlade om de litterära fejderna som möjligt uppsatsämne. Tankarna fortsätter vandra efter läsning av artikel i SvD, 1 dec, som handlar om just dessa fejder. Strindbergsforskare Björn Meidal menar att:

"–I dag är frågorna som är aktuella på morgonen glömda på kvällen. Ibland har jag en känsla av att det bara gäller att få till ett snabbt löp för att folk ska springa och köpa tidningen.
–Det är en infantilisering, kommersialisering och brutalisering i medierna. Det är som en boxningsmatch mellan de här så kallade kulturpersonligheterna. De vill slå varandra på käften i första hand."

Till viss del instämmer jag. Det finns en förflackning men speglas inte hela vårt samhälle i litteraturen och hur den behandlas? Den mängd information som flödar nu är obeskrivligt stor, diskussioner förs på fler platser i fler sorters forum och fler personer är med i debatten än på t ex Strindbergs tid. Den pågår på bloggar bland oss vanliga människor , på kultursidor, i morgontv. Ett slags demokratisering mitt i infantiliseringen kanske?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!