söndag 13 juli 2014

Ett uppvaknande och en fråga - tycker ni om Brahms?

Det är konstigt hur viss litteratur som känns alldeles självklar kan passera förbi. Så var det med Kate Chopins Uppvaknandet (1899) som jag verkligen inte förstår hur jag kan ha missat! Som tur är läste och skrev Glamourbibliotekaren om den nyligen så boken fann vägen även till mig.

Bokens Edna är gift och har två barn, en tillvaro som inte stört henne tills hon just vaknar upp, finner sig vara inkapslad och vill bryta sig ut. En ung man väcker hennes känslor under en sommarvistelse vid havet, han blir katalysatorn för att Edna ska vilja bryta upp från sitt gamla liv. Hon längtar efter friare förbindelser och vill bort från de äktenskapliga bojorna.

Chopins roman, som jag hoppas får en renässans och hittar nya generationer av läsare, är starkt gripande. Som läsare får jag insyn både i Edna och i hennes kamp för att leva sitt liv på det sätt hon vill  samtidigt som författaren också låter läsaren se henne utifrån. Ednas val att gå sin egen väg är på samma gång modigt som ödesmättat. Liksom Forster med Maurice skildrar Chopin en människa som bryter mot sociala normer och konventioner men med olika resultat.
En kvinna som lever i ett fritt förhållande, kanske ett sådant som eftertraktades av Edna är Paulie i Francoise Sagans roman Tycker ni om Brahms? (1959). Fast egentligen är det mest hennes på-och-av partner Roger som verkligen till fullo nyttjar denna fria relation. När Paulie själv söker sig till andra män uppstår svartsjuka och begär.

Men när hon så möter den yngre Simon uppstår förälskelse och för en stund kan Paulie släppa odågan Roger och för en stund hänge sig åt att vara åtrådd av Simon. Paulie som verkar vara en smart driven kvinna är ibland nästan irriterande beroende av sina män, som kretsade hela livet hennes runt dem. Men Sagan skriver väl, och bjuder på ett franskt känslodrama.

Paulie är en äldre kvinna. Hon är 39 år. Tycker jag det är ungt bara för att jag själv snart är det samma eller har vår bild av äldre/yngre förskjutits sedan romanen gavs ut?

2 kommentarer:

 1. Elsker begge disse bøkene :)
  Nå er det snart ti år siden jeg leste "Liker De Brahms?", så det er på tide å finne den fram igjen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är så glad att jag läste Chopins bok, det var ett tag sedan något grep tag i mig som den! Och Sagan kändes helt rätt med det franska, den borde hålla väl också för omläsning :)

   Radera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!