söndag 13 juli 2014

En pojkes egen historia och så Maurice.

Det är fint med nyutågvor som väcker liv i äldre verk som t ex En pojkes egen historia Edmund White. Denna uppväxt och upptäckarskildring läste jag ut för några veckor sedan och minns framförallt det ärliga, rättframma berättelsen om pojken/den unge mannen som upptäcker och lever ut sin homosexuella läggning.
Platsen i En pojkes egen historia är USA och tiden 50-60-tal något helt annat alltså än i E M Forsters Maurice som nu äntligen finns på svenska!
Filmen, den med bl a Hugh Grant, såg jag för många år när jag hade en vurm för filmskaparna Merchant/Ivory som ju också står bakom en annan fantastisk Forster-filmatisering - Ett rum med utsikt. Men Maurice alltså. Boken gavs ut först efter författaren avlidit vilket hör samman med ämnet den skildrar - kärlek mellan män i det brittiska 1900-talets början. Om det i En pojkes egen historia fanns en spänning i att experimentera, att testa gränser så handlar det för Maurice del istället om att dölja ett brottsligt beteende och om att helst finna ett botemedel för det. Det är starkt skildrat och modigt av Forster som på ett mycket fint sätt skildrar Maurice och hans brottningsmatcher med sig själv och sitt inre. Extra svårt blir det när den första stora kärleken väljer den konventionella vägen - äktenskapet - och samtidigt förnekar hela sin tidigare existens och dess betydelse. Maurice vill göra som vännen, men att bryta med och ned sitt jag är inte lätt och författarens intention är till min stora lättnad att visa hopp och ingjuta mod.

Forster har med Maurice skapat en av romanvärldens kanske modigaste personer och samtidigt skrivit ett en stark tidsskildring. I efterordet får läsaren också ta del av författarens tankar med romanen, intressant läsning även det.

Det som är historia i romanen är nutid och verklighet i andra delar av världen där kärlek inte är för alla. På så vis har romanen en tänkvärd aktualitet även idag, förutom att det alltså är en god och mycket välberättad roman.

Bokomaten har också läst Maurice och gjorde mig påmind om den!

2 kommentarer:

  1. En pojkes egen historia är jag lite nyfiken på. Ska nog sätta upp den på "att läsa-listan". :-)

    SvaraRadera
  2. Ja, läs den - och Maurice om du inte redan gjort det :)

    SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!