fredag 27 juli 2012

Lata dagar i Berlin - del 1

Resan har fortsatt från Köpenhamn till Berlin. Det är mitt första besök i den tyska huvudstaden, jag har läst på lagom mycket, och har tillsammans med maken bestämt att det är en resa främst i nuet, inte i historien. Det är dagens levande Berlin vi vill upptäcka tillsammans. Ändå hamnar man där - i historien. I tankar om öst och väst, om var muren egentligen gick, om hur livet gestaltade sig här då, för inte så många år sedan.

Berlin är en stor storstad, det kräver bekväma skor och koll på kommunikationer. Väl där går det rätt bra att upptäcka denna metropol bit för bit. Berlin är också en stad med många sidor, vi har under våra första dagar här upptäckt flera av dem. I lugnt tempo. 
Vi har inrättat oss i ett mysigt hotell, med såväl innergård och takterrass som ekologisk frukost, kvällsbar och fina rum, vid Rosenthaler Platz. Därifrån tar vi oss lätt ut i resten av staden. Som t ex till Schloss Charlottenburg där vi trotsar hettan och traskar i slottsparken, kanske som ett sätt att acklimatisera oss i denna bullriga storstad?
Efter ett besök på den stora gallerian KaDeWe hamnar vi på en gata intill Savignyplatz, i en konstbokhandel (som innehåller litteratur om alla konstarter - måleri, teater, film etc) och vidare på ett litteraturcafé. Vi är skönt borta från de mest upptrampade turiststråken, och jag plockar fram min egen medhavda läsning för en stund.
Kvällen är ung och värmen skön så vi beger oss till Monbijoupark vid floden Spree. Här får vi i oss både eis, från den lilla glassbilen,
und wein. Det är härligt se så många människor njuta av solen tillsammans, på varje grön yta.
Idag har vi fortsatt med att utforska stadsdelen Prenzlauer Berg i närheten av hotellet - det är en trevlig stadsdel med roliga butiker med både nytt och gammalt, sköna kaféer och med en tydlig ekologisk inriktning. När vi är där pågår t o m en ekologisk marknad. I området finns vissa rester av en tidigare ruffighet, medan de allra flesta fasader har blivit ordentligt putsade. Här ett kafé vi fikade på, till det yttre en tuffsig bricka i ett välansat kvarter.

Senare, efter en timmes båtfärd på Spree, råkar vi hamna på Tacheles, ett kulturhus på Oranienburger Strasse som funnits där sedan murens fall och som har en anti-mainstream inriktning. Det är politisk konst, här och nu. Huset har en oviss framtid vilket Lonely Planet berättar om, men de har räddats det av att de, kanske mot sin vilja, drar till sig många turister. Efter att ha sett det lite väl tillrättalagda bakgårdssystemet Hakesche Höfe med butiker och restauranger känns det befriande att titta in i dessa gallerier där gatukonsten flyttat in.


4 kommentarer:

 1. Det är roligt att läsa om din resa och dina upplevelser i Berlin

  SvaraRadera
 2. Vilka bra stråk ni har hittat i Berlin! Man behöver några lugna platser då och då efter alla människor och den hektiska trafiken. Så roligt att få läsa om Berlin (och längta dit litet)!

  SvaraRadera
 3. Roligt ni läser! Tror varje besökare får sin alldeles egen bild av staden...
  Jag tror det kommer att bli fler besök här - men inte i juli, det är alldeles för varmt för mig!

  SvaraRadera
 4. Jag är så avundsjuk! Jag vill också till Berlin. Jag älskar Tyskland och Berlin låter underbart.

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!