fredag 28 januari 2011

Mustascher, mustascher, mustascher

Jag är inte särskilt förtjust i mustascher. Därför är jag väldigt glad över att min kärlek inte har någon sådan munbeklädnad. Men det finns ett undantag - jag gillar Salvador Dalis mustasch, särskilt den i bokform.

Den här fantasifulla pärlan
köpte jag på det lilla Dalimuséet i Montmarte, Paris. Utställningen var förresten oväntat litterär på flera sätt, den innehöll bland annat Dalis illustrationer till verk som Tristan och Isolde och Alice i Underlandet. På väggen vid trappan, på väg upp mot butik och utgång, hängde bilder som fick mig att skratta högt. Det var, mycket riktigt, Dali och hans mustasch i olika intervjusituationer. Och till min stora glädje fanns boken med bilderna att köpa. Den är från 1954 och gjord tillsammans med fotografen Philippe Halsman, stor på den tiden. Det brukar annars vara maken som står för större delen av shoppingen när vi reser, eftersom han har en tendens att gå loss bland böckerna i museibutikerna. Men den här gången var det min tur. Och så här kan det se ut, först frågan, sedan svaret i bilden:

How do you get such superb detail in your painting?
Confidentially, aren´t you an extroverted exhibitionist?
Det här är min (och Dalis) humor! Jag älskar underfundigheten, det knasiga och infallsrika. Boken skulle jag vilja ha hos mig hela tiden, den kan vända sura miner till leenden.

Men nu önskar jag dig en knasig helg!

7 kommentarer:

 1. Underbart! Knasig helg på dig själv!

  SvaraRadera
 2. Haha - kjempebra!
  God helg til deg!!

  SvaraRadera
 3. HAHAHA, underbara bilder och bildtexter.=)

  SvaraRadera
 4. Jag gillar verkligen inte mustascher jag heller...men detta var ju bara helt oemotståndligt:D
  Underbara kommentarer! Fortsatt trevlig helg så här på sönda´n! Håller nu på att avsluta min 876-sidors bok- som jag gillar otroligt mycket; Michel Fabers Sugar- Kvinnan som steg ut ur mörkret. Har redan beställt hans Under skinnet från ett antikvariat med det vackra namnet Ariadne. Och hans senaste Malkus testamente vill jag absolut oxå läsa- han skriver ju fantastiskt bra! Ny favorit funnen?!

  SvaraRadera
 5. Vafalls! Gillar du inte mustascher!?
  Hur är det med skägg? Jag börjar bli lite nervös?

  SvaraRadera
 6. Ja, visst är det fyndigt och fint!

  Och roligt, Jenny, med ditt nya fynd! Tror faktiskt jag läst halva Under skinnet, men utan att avsluta. Tror jag tyckte den var för obehaglig, just då i alla fall.

  DannyBoy: Du kompletterar ju munväxten med hakbeklädnad - harmoniskt och fint :)

  SvaraRadera
 7. haha, vilken underba bok! allt om mustacher!

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!