söndag 7 november 2010

Från Bygdøy Allé

Jag nämnde Bygdøy Allé, att det var där jag stod, på den eleganta gatan med sina förnäma fasader i nyrenässans och barock, Oslos parisiska boulevard, som sträcker sig från Lapsetorvet mot Frognerkilen och självaste Kongsgården (...) I Saabyes Cirkus av Lars Saabye Christensen en beskrivning av den kastanjekantade allén anno 1965. 2010 ser det ut så här
Därifrån, där hotellet låg, har kärleken och jag tagit långa promenader under helgen. Till exempel till mysiga stadsdelen Grünerløkka. Men medan skymningen föll besökte vi den helt fantasiska och fascinerande Vigelandsparken som inrymmer 200 skulpturer. Skulptören Gustav Vigeland har även planerat parkens belysning och odlingar. Skapelsen kom till under tiden 1939 till 1949 men blev först på 90-talet uppförd på det sätt Vigeland tänkt sig. Det går inte att beskriva parken på ett rättvisande sätt - den måste besökas, ses.
Henrik Ibsens rörliga och lite röriga museum besökte vi också. Han var en stor dramatiker och tänkare men rent fysiskt var han i min storlek, skostorlek 37 och 1,60 meter. En liten man som fluffade sitt hår och hade höga skor, ser honom framför mig strutta runt i världen. Men de sista levnadsåren bodde han i lägenheten som nu visas upp, med utsikt mot slottet och med kaféet på Grand Hotel som dagligt besöksmål. Sådana triviala fakta fastnar farligt lätt på visningar.

Eftermiddagsfika väntade i Nasjonalmuseets Den franske sal. Vackra marmorväggar mötte neonlysande kafédisk. Scones, mörk choklad och grönt te tillsammans med god bok och en skrivande man.
Till Oslo åker jag gärna tillbaka - kanske för att IRL få diskutera norsk/svensk litteratur med några av er litteraturbloggare på andra sidan gränsen?

3 kommentarer:

 1. Åh, det är så fint där på Bygdöy Allé, och i Vigelandsparken, och att läsa norska romaner! Håller verkl med om att de håller hög klass.

  SvaraRadera
 2. Mitt herliga Oslo! Ja, visst är det fint :) Vad jag saknar Norge när jag läser såhär :)

  SvaraRadera
 3. Johanna L och Cathrine:
  Ja, det var vekrligen fint i Oslo! Dessutom var det ett fantastiskt promenadväder!

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!