söndag 1 augusti 2010

Långläsning pågår VI

Under sina morgonpromenader mellan sju och åtta brukade han kasta en blick på skyltningen i varje bokhandel han passerade. Nästan upplivad konstaterade han att strunt och smörja bredda ut sig alltmer. Själv var han ägare till stadens mest betydande privatbibliotek. En liten bråkdel av det bar han alltid med sig. Hans lidelse för böcker, den enda han tillät sig i ett strängt och arbetsamt liv, tvang honom till försiktighet. Böcker, även dåliga, förledde honom lätt till inköp. Lyckligtvis öppnade flertalet boklådor inte förrän klockan åtta.

Några fina kollegor kom på den goda idén med längre lånetid på ett antal utvalda böcker för lite mer fördjupad sommarläsning. Efter att ha botaniserat bland titlarna valde jag Förbländningen av Elias Canetti. Författaren mottog Nobelpriset 1981 men denna hans enda roman gavs ut 1935.

Lite skrämd är jag av förordet som Fredrik Hertzberg skrivit och som talar om något svårgenomträngligt, en berättelse som saknar förnuftets röst. Men mest är jag lockad av den svarta, snygga tegelstenen med silverskrift på omslaget om Wienbon Peter Kien. Kanske avslutas semestern här, i denna romanvärld?

Har du läst?

10 kommentarer:

 1. Ja, jeg har lest den. Men "skumlest", altså raskt og overfladisk, er vel riktigere.
  Nei, lett er den ikke. Men bra. Veldig bra.

  SvaraRadera
 2. Åh, Canetti... jag har heller inte läst "Förbländningen" men det skulle jag gärna vilja (i alla fall göra ett försök). Hans självbiografiska verk var lätt-tillgängliga och de läste jag för många år sedan. Jag tyckte väldigt mycket om...

  SvaraRadera
 3. lägger canetti till min läslista. tack!
  ang. paris, har du läst romain garys 'med livet framför sej'. finns i pocketnyutgåva. underbar och très paris!

  SvaraRadera
 4. Ingrid: Hittills bra läsning, Canetti. Men då bara ca 50 s in i handlingen...

  Min the Book: Garys roman ligger och väntar i hyllan. Ser fram emot den!

  SvaraRadera
 5. Bokbabbel - tror han (Kien) är lite för bokbesatt för sitt eget bästa, tyvärr...

  SvaraRadera
 6. Ahh, helt rätt val Hermia! Ständigt högt, högt på min lista av bästa läsning. Jag minnas den inte som särledes svårläst. Tät, men inte tung. Och ständigt roande. Har ett bra tag hört ett omläsande ticka närmare...
  Breder ut mina tanker lite här:

  http://onwordarts.blogspot.com/2009/03/lat-forblandningen-blanda.html

  Lycklig fortsatt läsning!

  SvaraRadera
 7. On word arts: Tack! Hittills betydligt mer roande än oroande. Har läst hälften av din förtjusta text om romanen, läser hela när jag blivit klar själv!

  SvaraRadera
 8. Nej,har inte läst. men blev definitivt intresserad nu!

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!