torsdag 4 mars 2010

Una giornata particolare

Det är feststämning i staden, soldater paraderar på gatorna, radion sänder live och det väntas fint besök - Der Führer anländer alldeles snart med tåg för att besöka Rom.

Detta är upptakten till Ettore Scolas film, En alldeles särskild dag från 1977, med Sophia Loren och Marcello Mastroianni i huvudrollerna.
De bådas rollfigurer har av olika anledningar valt att inte delta i festligheterna utan befinner sig hemma i respektive lägenhet. Antonietta är hemmafrun och flerbarnsmamman vars lilla papegoja rymmer och sätter sig utanför Gabrieles fönster. Jakten på fågeln blir upptakten till ett mästerverk som utspelar sig under några timmar.

På ett mycket starkt sätt förmedlas stämningen från fascismens Italien där att vara homosexuell, som Gabriele är, är detsamma som att leva under ett ständigt hot. Fast allt utom att vara anhängare av Il Dulce är ett avvikande beteende. Antonietta är så förtjust i Mussolini att hon en gång svimmat vid åsynen av honom - ändå dras hon till Gabriele. Dramat som utspelas mellan dem väcker starka känslor och kanske är det den tillfälliga kontakten som göra att det tidigare osagda blir uttalat.

För snart ett år sedan sågs Vi som älskade varann så mycket en film som jag fortfarande tänker på. På samma sätt tror jag den nyss sedda kommer att finnas med mig långt efteråt.

2 kommentarer:

  1. Tack för italienska filmtips! : )
    igår såg jag 'Il più bel giorno della mia vita' - helt ok om familjerelationer/homosexualitet m.m.

    SvaraRadera
  2. Prego.. och tack själv för tips!

    SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!