måndag 28 september 2009

Jag har en liten samling

bestående av äldre kultiverade män, de där fina herrarna som säger kloka saker. Ni har mött några av dem här förut - konstnestorn Ulf Linde vars bok Från kart till fallfrukt jag tycker väldigt mycket om samt Gunnar Arvidsson och Carl Olof Josephson hjältarna från Läslustan. Igår tillbringade jag en timme i sällskap med en annan sådan där fin människa nämligen Erland Josephson. Kanske såg du också dokumentären Scener ur ett vardagsliv? Den finns annars att se på SVTplay. Erland Josephson som spelat in omkring 100 filmer, flera i Italien, och stått länge på Dramatens scen. 1997 såg jag honom spela i Körsbärsträdgården.

Erland Josephson har rösten i behåll medan hans kropp skakas och slits av Parkinsons sjukdom. Att skådespelaren haft kropp och röst som sitt instrument verkar vara en fördel i arbetet mot sjukdomen men samtidigt tänker jag "vilken sorg", fast den mer negativa inställningen verkar Erland Josephson befriad från. I hemmet, där dokumentären tar plats, strömmar människor förbi - vänner och familj - det mumsas choklad och pratas morgonångest med Kristina Lugn. Skådespelaren har en humor som han menar många farit illa av, men så som den kommer fram här och på andra ställen känns dem mest varm och självironisk. Jag tittar nu också på en intervju i Babel där Erland Josephson sammanförs med Jonas Karlsson och Livia Millhagen som spelar i Dramatens uppsättning av Scener ur ett äktenskap. Erland Josephson är ju också författare till romaner, pjäser, självbiografier etc. Hans Självporträtt (1993) reserverar jag snabbt på biblioteket, före alla andra kulturtanter.

Apropå Kristina Lugn kommer jag att tänka på en titel av henne Bekantskap önskas med äldre bildad herre. Fast jag är mer än nöjd med min mer jämnårige make...

6 kommentarer:

 1. Tack Hermia för tipset om Erland Josephson på svtplay! Han är en favorit och välgjorda dokumentärer är det svårt att få för mycket av.

  SvaraRadera
 2. Erland Josephson har också det skrivna ordet i sin makt och har skrivit flera fina tanke- och minnesböcker.

  E J är KUL också!
  När jag bokpratar för vuxna om roliga böcker så har jag alltid med mig vuxenbilderboken (och flygäventyret)
  KONRAD PÅ GUBBDAGIS
  Jag skrattar så jag kiknar bara jag tänker på den 40årige flygresenären och bissenissen Konrad som tycker att lycka är att lyckas och som kan gå alldeles själv till flygdasset.

  Ni gallrar väl inte ut denna beska lilla pärla från biblioteket i Gävle!!!!!!
  varnar
  LKE

  SvaraRadera
 3. Han ger ut en ny bok också, "reskamrater".

  http://www.ruin.se/index.php?id=24&BOOK=55

  SvaraRadera
 4. Jag ser mycket fram emot att LÄSA EJ! "Reskamrater" ser också fin ut! Konrad på gubbdagis finns som tur är kvar på biblioteket i Gävle, annars hade jag känt mig ganska rädd nu. Ska damma av och ta upp den ur magasinet.

  SvaraRadera
 5. Gud vilken tråkig blogg, mer bilder!

  SvaraRadera
 6. Anonym: Gud vilken tråkig kommentar!

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!