onsdag 29 april 2009

Nu drar jag

Vad ska man göra en dag som denna, när förkylningen intagit näsa huvud bihålor, om inte resa? Jag drar nu, jorden runt, med start i Rumänien. Bibliotekskortet är packat, bloggen är vaken och boken bredvid mig.

Herta Müllers roman Hjärtdjur är först ut i min del av läsprojektet. Men Müller - vem är hon? Jag vet att hennes namn figurerar i nobelprissammanhang, av den anledningen har jag tidigare påbörjat en annan bok av henne. Just den föll mig dock inte i smaken men lusten att läsa henne finns kvar så därför var valet lätt att göra. Men vad mer?

Enligt Müllers svenska förlag Wahlström & Widstrand föddes författaren 1953 i Rumänien, tillhörande en tyskspråkig minoritet.

Hon lämnade sin by för att studera tysk och rumänsk litteratur på Timisoara universitetet. Där blev hon en del av "Aktionsgruppe Banat", en grupp med idealistiska rumänsk-tyska skribenter som strävade efter uttrycksfrihet under Ceausescudiktaturen. När hon avslutat sina studier anställdes hon som översättare på en fabrik som tillverkade maskiner, men hon avskedades då hon vägrade att samarbeta med säkerhetspolisen. (källa)

Hon tvingades gå i exil 1987 efter att hennes böcker förbjudits och lever sedan dess i Berlin. I böckerna är hennes erfarenhet som tillhörande en minoritet ett återkommande tema, tillsammans med detta att leva i Rumänien under Ceauşescus regim.

Jag minns dem så väl - först bilderna från 1989 på det skjutna diktatorsparet, sedan bilderna på de lidande instängda barnen. För alltid etsade på näthinnan. Det måste vara svårt kringgå eller komma undan minnena från regimen som författare.

Om sitt "val" av ämnen säger Müller i en intervju i Dagens nyheter, 050519

- Jag väljer inte teman, de söker upp mig. Om man inte känner så behöver man inte skriva. Det finns ju tillräckligt med böcker.

I samma intervju berättar hon om sitt skrivande:

- [...] jag skriver för att jag har vant mig vid det. För att skrivandet gör världen mer begriplig. Jag har aldrig skrivit för att jag ville bli författare, säger hon och fingrar på högen med "Kungen bugar och dödar" framför henne. (källa)

Om stilen i hennes böcker berättar Wahlström & Widstrand:

Müllers verk karakteriseras av ett rent, poetiskt språk och metonymiska metaforer som återkommer och utvecklas genom hennes berättelser. Förtryckartemat lättas upp av hennes vackra prosa och av humoristiska glimtar i hennes bildspråk. (källa)

Redan när jag lånar hem boken vet jag att det finns en viss risk för att jag inte kommer att läsa ut den. Jag inbillar mig att det är lite för poetiskt för mig, lite för vagt. Men så börjar jag läsa och faktiskt just i den här boken kan jag sätta fingret exakt på den mening som får mig att ge den min allra mesta uppmärksamhet. Jag kommer att läsa ut den och jag tror jag kommer att tycka om den.

Nu är jag nyfiken på vilka som åker bokvägen till Herta Müllers Rumänien med mig.

*Bild från Wahlström & Widstrand, fotograf Hanser verlag

14 kommentarer:

 1. Jeg har lest Hjertedyr før, og likte den veldig godt! Kommer antageligvis til å lese Forvandlingen denne måneden.

  SvaraRadera
 2. Vad glad jag är att du har fastnat för Herta Müller! Jag har bara läst en bok av henne, Heute wäre ich mir lieber nicht begegnet - ja, böckerna med invecklade titlar fascinerar mig! Det speciella med den boken var att vad den beskrev lät som science fiction... men långsamt insåg jag att allt som hände i boken var fullt möjligt i diktaturens Rumänien. Nu vill jag läsa allt hon har skrivit.

  SvaraRadera
 3. Hallå där, vänta på mig! :-) Intressant läsning om en författare jag också hoppas hinna läsa i maj. Fast för min del är det nog tredjehandsvalet.

  SvaraRadera
 4. Tjuvstart!! Jag hoppas att mina böcker kommer med posten idag så att jag också kan börja läsa. Apropå bilderna från Rumänien så kanske denna fotograf kan vara av intresse: http://www.jamesnachtwey.com/ obehagliga men bra bilder!

  SvaraRadera
 5. Lyran... förlåt! Det är ju inte meningen att reseledaren ska springa efter... Jag kommer i alla fall inte ha läst ut boken före maj startar :-)

  Jenny B.. det låter lovande! Ska genast se om du bloggat om henne!

  Lilla söster... det blir intressant ta del av dina tankar om Förvandlingen, en bok jag inte läst men som säkert många andra hört en del om.

  Bokmania... du är ordentlig och väntar in avgångsdag! Ser fram emot att läsa vad du skriver om Hjärtdjur.

  SvaraRadera
 6. Cecber... ja, eller hur! Fy mig! Men så var jag väl när vi pluggade också? Först (eller var det du?) med att lämna in tentor, snabb att bli färdig med uppgifter... varför denna iver att bli "färdig"? Fast den här gången ska jag njuta under vägen... för jag jäktar ju inte på resor IRL.

  Vet du? Bibliotek är bra, särskilt för lite smalare titlar - du får dem i handen. Direkt. :-)

  SvaraRadera
 7. Just det - James Nachtway glömde jag. Har sett sidan med hans bilder tidigare. Hemskt hemskt men starkt starkt.

  SvaraRadera
 8. Jag har tänkt läsa "Hjärtdjur" - och har lånat den på biblioteket- efter att ha bläddrat lite i boken har jag nog samma känsla som du har... men jag ska göra ett rejält försök för jag är intresserad av både landet och författarinnan.

  SvaraRadera
 9. Det är roligt att se att ni är så ivriga att resa :-) Om sanningen ska fram har jag också tjuvstartat lite...

  SvaraRadera
 10. Men kanskje jeg skal lese en annen bok av H.M. denne måneden. Forvandlingen er jo bare en fortelling, så det skulle gå fort, ikke sant?

  SvaraRadera
 11. Tyvärr är bibliotek inte alltid så bra ... jag har stått i kö sen jag bestämde mig för att vara med, men boken kommer aldrig. Så jag bestämde mig för att köpa jordenruntböckerna i stället.

  SvaraRadera
 12. Jag har just fått en avi från adlibris och misstänker att det kan vara just Hjärtdjur som ligger i paketet. (Kan förstås vara någon annan av alla mina beställningar också.) Har dock tre halvlästa och en oläst bok som måste läsas färdigt först, så jag får nog bilda eftertrupp på den här etappen!

  SvaraRadera
 13. H.M. blev en postiv överraskning! En bok skriven på tyska som i översättningen faktiskt blev poetisk och lättläst, utan de svindlande långa bisatserna som annars man förknippar med tyskan. Hon skriver om svåra ämnen, men är verkligen njutbar. Roligt att du tyckte om den. Läste "Idag hade jag inte velat träffa mig själv" ,(5+), så det var boken som väckte intresset för HM. Har dock inte läst "Hjärtdjur", men det kliar i Adlibrisknappen - 39 kr för en pocket är ju överkomligt för en sådan godbit.

  SvaraRadera
 14. Jag är halvvägs i läsningen och gillar det jag läser. Det blir intressant ta del av er andras upplevelser om vad ni än väljer att resa genom!

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!