söndag 9 oktober 2016

Av det spekulativa slaget

Vem blir det i år? Vem tilldelas det finaste litterära priset av dem alla? Vilka författare hoppas på (eller fruktar) telefonsamtalet från Sverige?

Spaningarna har i alla fall smugit igång. Lyrans Noblesser siar om flera spännande namn såsom Ngugi wa Thiong'o, Amos Oz och Nawal El Saadawi. Precis som Lyran har jag drömt om en Nobelpristagare, i min dröm tilldelades Jon Fosse priset. Fast det var redan 2014 så jag tror bästföredatum för sanndröm är passerat.

Åsa Beckman, Dagens Nyheter, ser helst att priset går till någon av de stora amerikanska berättarna - Don DeLillo, Richard Ford, Philip Roth.
Kanske kan Stockholm Literatures gästlista ses som en enda stor Nobelprisspekulation? 
Där medverkar såväl Ngugi wa Thiong'o som Don DeLillo men även Jamaica Kincaid och Sjón. 

Senast priset delades mellan två författare var 1974 då Eyvind Johnson och Harry Martinson fick den äran. Tänk om det är dags igen i år? Varför inte mellan just Ngugi wa Thiong'o och Jamaica Kincaid för "deras obändiga förmåga att levandegöra kolonialismens verkningar i den enskilda människans liv" eller något sån't. Fast de får nog i alla fall en varsin motivering.

Att döma av hur förslagen till akademien sett ut genom åren så tycks det som att trägen förslagsställare vinner, så småningom... Kanske gäller detsamma för oss som gissar. Sexton personer (två stolar är ju tomma) vet, eller vet snart, vem det blir i år.

4 kommentarer:

 1. Du listar många goda förslag! Själv hoppas jag på Ismail Kadare i år igen. Han skriver så underhållande: drömlikt ibland, med blinkningar till litteraturhistorien, men också med många konkreta bilder från livet i Albanien. Hoppas!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kadare har jag inte läst... det borde jag ju göra, bra tips! Håller tummarna för er också! :)

   Radera
 2. Amos Oz har jag hoppats på i många år men han har alltmer fallit bort hos mig. Just nu är jag upptagen av Kincaid och hon skriver absolut med en kvalité som borde få pris!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kincaid vore så fint, särskilt som hon kommer till Stockholm redan nu! Spännande blir det på torsdag!

   Radera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!