onsdag 22 april 2015

Högläserskan

På ett antikvariat i Göteborg hittade jag en bok med den lockande titeln Högläserskan (1986) av  Raymond Jean, jag köpte den inte men lade den på minnet. För ett par veckor sedan läste jag den, en kanske inte bagatell men en lite udda rätt trevlig historia.
Huvudpersonen Marie-Constance är en arbetslös med litteraturstudier i bagaget får en idé av en väninna - varför inte lansera sig som högläserska och erbjuda lästjänster till alla som behöver? Sagt och gjort så sätter Marie-Constance in en annons i tidningen - och får sina första bokningar.

Att läsa högt visar sig vara långt ifrån oförargligt och kvinnan hamnar i något udda situationer. Lite värjer jag mig när jag läser om den unge mannen i rullstol som inte bara blir upphetsad av texterna utan också av högläserskan. Det känns lite sådär att läsa faktiskt. Men kvinnan möter också andra individer som vill bli lästa för - t ex den gamla damen som lever i sin egen värld full av minnen och bara vill höra texter av Marx.

Marie-Constance yrke som högläserska var själva lockelsen med boken, för visst vore den en liten dröm att livnära sig på det? Men efter att ha läst romanen är jag inte riktigt lika säker... En trivsam snabbläst liten bok. Fransk.

4 kommentarer:

 1. Den låter bra! Jag tänker som du, visst vore det ett trevligt yrke och en bra tjänst att kunna anlita? Men det finns problem med alla jobb, och jag kan tänka mig att det är intressant att läsa om dem i fiktiv form.

  SvaraRadera
 2. Det har gjorts film av den här romanen och jag tycker mig minnas att den var riktigt bra, på ett sådär bagatellartat sätt som du också beskriver romanen.

  SvaraRadera
 3. p.s. Jag tänkte precis som duch och Jenny B när jag först hörde talas om boken/filmen, dvs att det vore ett trevligt yrke. Men efteråt, nja.

  SvaraRadera
 4. Filmen ska jag hålla utkik efter, undrar hur de satt bild till orden.. Och ja, den uppmuntrar trots allt inte till att satsa på högläsning som yrke. :)

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!