måndag 15 september 2014

Jag heter inte Miriam

I skrivande stund är jag fortfarande förfärad över valresultatet, över att så många valt att rösta för att stänga andra ute, för ett kyligare Sverige. Dagen innan valet läste jag ut något av det bästa och starkaste jag läst på länge - Majgull Axelssons Jag heter inte Miriam. Många är ni som redan läst den och jag är så glad över att jag trotsade min oro för att bli alltför berörd och tog mig an den, tog den till mig.
Det är hemska scener som utspelas i romanen, scener i fiktionens form hämtade från verkligheten. Miriam med sin stora hemlighet gestaltas så fint, det är ett av samtida romanvärldens starkaste porträtt. Så mycket lidande, så många farligheter som kan rymmas i en människas liv. Ett människoliv som borde vara alldeles för litet för att inrymma så mycket. Så mycket som gör ont. Länge kommer jag att tänka på Miriam och Axelsson har återigen trätt fram som en av de riktigt stora författarna.

I sin roman använder Axelsson ett citat som jag haft med mig, och tänkte mycket på, under veckan som gått:

4 kommentarer:

 1. Det var inget roligt valresultat att ta del av idag så här från utsidan av landet heller, det är många frågor man ställer sig. Både hur det kunde hända och vad som nu kommer hända...
  Vad gäller boken har jag verkligen längtar efter att läsa Jag heter inte Miriam, och efter att ha landat på hemmaplan efter en kringflackande sommar börjar det bli dags att undersöka hur jag skulle kunna få tag på den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, resultatet känns fortfarande lite chockartat även om det inte borde vara så oväntat. Ville inte riktigt se... Hoppas du får tag på Axelssons bok, den är mycket väl värd att bli läst och jagad efter!

   Radera
 2. Så vackert det var citatet. Det hade jag glömt. Fantastiskt viktig bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen viktig! En måste-läsa-bok för alla egentligen.

   Radera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!