söndag 6 oktober 2013

Fyrsten - aktuell politisk satir

Wonderboy är här igen! Men sitt tidigare öknamn vill han inte kännas vid, Fyrsten är en mer aktuell beteckning på honom och är även titeln på Henrik H Langelands uppföljare. I den nya romanen har det gått 10 år sedan sist och Christian von der Hall har efter en kraftig svacka i både karriär och privatliv övergett it-branschen för att istället ägna sig åt att vara PR-konsult. Hans firma är på väg uppåt och har precis engagerats av Erna Solbergs Høyre parti för att ta dem till makten. Året är 2013, det är tid för valrörelse - det är med andra ord en minst sagt högaktuell roman...
Christian har lugnat sig något under åren som gått, han har ersatt de sexuella eskapaderna med intensiv träning så han är i bättre form än någonsin. Han satsar dock fortfarande väldigt högt i allt vad han tar sig för. Som läsare ser jag honom utifrån och anar tidigt vilka fällor han kan komma att trampa i när han deltar i detta politiska rävspel, han tycks inte själv ha koll på konsekvenserna av sitt handlande. Ändå något slags lugn, en tidigare saknad balans.

Men gamla motståndare återkommer och utmanar honom - extra tungt blir det när tonårsdottern visar sig ha varit på fel plats vid fel tillfälle. Det gäller att kunna hålla huvudet kallt när olyckorna och de komprometterande avslöjandena kommer slag i slag, samtidigt som hans hjärta på fler än ett sätt slår snabbare. I romanform hoppas jag att det ska gå vägen för Christian, att han ska använda sin list på rätt sätt och få någon slags revansch, medan i verkligheten högerpartiets seger och vad det kan komma att föra med sig inte är särskilt roliga saker att tänka på.

Langeland är en snitsig författare som roar även genom kapitelrubrikerna
Han bjuder även denna gång upp till intensiv sträckläsning, det är härligt få ta del av en så underhållande, satirisk och välskriven roman. Historien är, i sin skrönaktiga form, inte helt otrolig när den riktar ljuset mot maktinstanserna politik och media och inte minst kommunikationskonsulten som alla är beroende av varandra. Jag läste romanen på norska men hoppas att den översätts så att fler tar del av Christian von Halls fortsatta bravader!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!