tisdag 26 februari 2013

En bukett böcker - s k reafynd

Kokböcker, konsthistoria och klassiker det är vad jag tidigare främst bärgat hem från bokrean. Men nu är det många år sedan jag planlade ett besök där, gick dit engagerat och med förväntan. Kanske försvann realusten ungefär samtidigt som jag började arbeta som bibliotekarie och det att handla böcker blev något mindre äventyrligt? Men så idag har jag varit på rea - med både glädje och förväntan.
Gävle har två bokhandlar, de där vanliga. Jag valde den ena och mindes hur de för många år sedan hyste in rean i en annan, vid-sidan-om-liggande, lokal för att rymma bergen av böcker. Nu får rean plats i den ordinarie butiken, antalet titlar eller volymen av dem har minskat och t o m av Zlatan-boken finns några exemplar kvar. På eftermiddagen är där heller ingen trängsel, inga stångas över fynden, så det finns utrymme att gå runt i relativt lugn och växla leenden med besökare som lite villrådigt stannat mitt i steget med reakatalogen i handen. 

Hem kommer jag med en bukett böcker
En om Edward Hopper vars målningar jag hoppas få se i verkligheten någon gång. Guiden Svenska slott och herrgårdar av Fredric Bedoire handlar också om bruken vi gärna åker till så den får hänga med. I Jazz finns några av Ulf Lindes kåserier om musiken samlade, den köper jag på uppdrag av den bortreste maken, vi har båda Från kart till fallfrukt i varmt minne. En annan jazzig farbror följde också med hem fast i filmform, nämligen Woody Allen a Documentary. En bok jag alldeles glömde bort att titta efter var Alice i underlandet som ju Folkteatern i Gävle sätter upp under våren. Men jo, jag är nöjd med reabesöket.

6 kommentarer:

 1. Svenska slott och herrgårdar är ett riktigt fynd. Kul att du fick tag på den.

  SvaraRadera
 2. Ja, den verkar både trevlig o innehållsrik :)

  SvaraRadera
 3. Åh, den Hopper-boken skulle jeg gjerne hatt! Kos deg med den, og de andre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är faktiskt riktigt fin Hopper-boken. Har du sett målningarna hans IRL så att säga?

   Radera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!