onsdag 16 januari 2013

Zweig om Joyce

"Bruksanvisning: man söker sig först ett fast underlag för att inte under läsningen ständigt behöva hålla denna mammutroman i handen, ty volymen omfattar nästan 1.500 sidor och är tung som bly. Sedan fattar man försiktigt mellan fingret och långfingret de bilagda prospekten över "Århundradets största prosaverk" och "Vår tids Homeros", river sönder dessa braskande, överdrivna reklamlappar och kastar dem i papperskorgen för att inte på förhand uppfyllas av fantastiska förväntningar eller retas till motsägelser. Därefter sätter man sig i en länstol (ty det kommer att ta lång tid) och bemannar sig med allt sitt tålamod och all sin rättvisa (ty man kommer också att bli arg), och så börjar man."

Han får det att låta ganska enkelt, Stefan Zweig, i sina "Reflexioner till Joyces Ulysseus" delgivna 1928 och återfunna i Möten med människor böcker och städer (1940). De båda författarna mötte varandra, det kommer jag ihåg från Världen av igår. Själv är jag inte redo än att ta plats i läsfåtöljen men boken står där i hyllan i sin turkosa klädnad. I färskt minne Bokmanias läsning under förra året.

Zweig fortsätter med att beskriva sin läsupplevelse: "Man skriker av förtjusning, man rasar av förbittring, man tröttnar och känner sig piskas vaken igen."

Känn lockelsen!

6 kommentarer:

 1. Jag blir allt mer lockad att läsa, men då snarare Zweig än Joyce :).

  SvaraRadera
 2. Jag blir också lockad att läsa mera Zweig- jag ska leta i hyllorna och kanske kika lite på vad biblioteke(n) kan ha att erbjuda. Just Ulysses får dock inte mig att skrika av förtjusning men jag har läst den (för länge sedan och då under visst tvång).

  SvaraRadera
 3. Jeg må tilslutte mig de andre: Stefan Zweig er interessant og på min TBR-liste :-)

  SvaraRadera
 4. Det gläder mig att Zweig lockar er! "Världen av igår" var en mycket stark läsupplevelse.

  SvaraRadera
 5. Om Stefan Zweig säger det så måste jag ju läsa Ulysses! Och Zweig också, förstås!

  Hermia, jag har skickat en stil-utmaning till dig! Hoppas att du tycker det är roligt!

  Stilutmaning

  SvaraRadera
 6. Gästbloggarn har just packat upp sin turkosa tegelsten. Som alltid så är ni i synk!

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!