tisdag 4 september 2012

Gävle i mitt hjärta

Vi är nog många som har ett lite kluvet förhållande till vår hemstad. Som mitt till min t ex. För ibland är Gävle för litet, jag längtar ut. Jag vill ha mer - mer konst, mer teater, mer musik, mer kultur. Ändå händer mer här än vad jag hinner med att uppleva, ta del av. För mig är det tecken på att här finns ett levande kulturliv, att människor vill något.
Men Gävle är ingen metropol, lika lite som andra mellanstora städer - och det är inget att skämmas över. Gävle tycks dock ofta vara en stad som ingen tror på, som växer något slags självhat fram, vilket är föga konstruktivt. Så när jag läser om Gävle i Gefle Dagblad, under rubriken "Staden som aldrig blir" så surnar jag till. Tänker det är fel fel fel att dissa den egna hemstaden - istället för att  lyfta fram, hissa det som faktiskt finns här och ge det möjligheter att växa. Sluta att bara söka det som inte finns, se det som är istället. Ändra agendan, det offentliga samtalet om staden. Skäms inte för att du är Gävlebo, var stolt!

Därför 10 punkter med stark Gävlekultur:

Här finns:
* En Folkteater som vågar utmana och tänka nytt
* En stor mängd mindre gallerier - Galleri K, Majoo, Centralgalleriet, Kulturkiosken mm
* Ett konserthus med plats för symfonier, jazz, pop och rock
* Ett program- och debattrikt bibliotek
* Ett länsmuseum och en kommunägd konsthall
* En vacker teater tillika gästscen för dramatik, dans mm.
* Bio sjuan - som ger oss det bästa
* Ett lokalt musikliv i olika genrer som gör avtryck i omvärlden
* En 100 års jubilerande symfoniorkester
* IDKA som framstående sysslar med digital konst


Gävlar anamma!

4 kommentarer:

 1. Så bra att du skriver om det här! Det är något jag tänker på riktigt ofta. Själv kommer jag från en mindre stad i Skaraborg. När jag var ung kunde jag längta efter fler konserter och teatrar - mer att välja på! Ett ytterligare problem var att folk var så tröga eller rent negativa mot något nytt, även om någon försökte sig på att sätta upp något roligt som musikaler.

  Men det som är positivt är att de där eldsjälarna inte gav sig, och bit för bit har till och med de tjuriga västgötarna börjat uppskatta och vara stolta över vad de fått - opera på Läckö Slott, Vara Konserthus som drivs delvis tack vare volontärer.

  Jag flyttade till Stockholm för att få så mycket som möjligt av kultur och nöje att välja på. Men jag vill inte att all underhållning skall finnas i Stockholm, jag hoppas att det skall finnas konserter och teatrar i andra städer i landet också. Därför blir jag glad varje gång du, Hermia, berättar om konserter ni varit på, eller konstutställningar! Man får "rösta med plånboken" genom att gå på de begivenheter man vill ha mer av, och göra reklam för dem så att många andra också vill komma. Det är det jag gör på min blogg också!

  Och vet du, just i år har jag tänkt riktigt mycket på att resa till Gävle för att se någon utställning och kanske höra någon konsert, om jag skulle hinna! Istället för att resa till ett annat land tänkte jag besöka en stad i Sverige för att få en liten helgsemester. Jag mailar dig om det senare, Hermia. ;)

  SvaraRadera
 2. Tack, Jenny B, för din kommentar!

  Tänker på det här med inställning, att om man upprepar ngt (för) många gånger blir det en sanning... Bra bra bra, eller dåligt dåligt dåligt..

  Och nej det vore bra trist om allt var centrerat i Sthlm, eller att det bara är det som räknas.

  Därför blir jag så glad av att läsa att du tänker dig att besöka mitt Gävle!! Det vill jag inte missa! Ser fram emot ett mail i lådan och hoppas du får en boost av gävulskt bra kultur här :)

  SvaraRadera
 3. Härligt sprakande inlägg, tummen upp, I like. Och får lust att åka till Gävle en hel helg - undrar om jag någonsin stannat till på mina resor norröver.....

  SvaraRadera
 4. Lotta - tack! Gävle är kanske som de där flygplatserna man bara mellanlandar på... Har efter ett par vändor ut i världen blivit alltmer nyfiken på både München och Frankfurt..
  Du är välkommen!

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!