lördag 2 juli 2011

En konstfull lördag

Om man har vägarna genom Gästrikland i sommar kan det vara värt att stanna till i Gammelstilla - för där finns en mastodontutställning med verk av inte mindre än 19 olika hobbykonstnärer. Deras gemensamma nämnare är att de alla går på kurs hos konstnären Pär Kock, som har sin ateljé i Gävle. Min käre make är en av dessa 19 lärjungar, som jag inte kan låta bli att tänka på dem som. De är dock inga kopior av sin mästare - de har alla sina egna uttryck, tekniker och motiv.

Utställningen har bredd och är varierande. Dessutom kan man shoppa konst till vettiga priser. Det frestar att köpa hem något av min egen målare, men jag låter dem hänga kvar.

Lokalen som är en del av en gammal bruksmiljö, sådana jag är så förtjust i, ger en stark inramning och gör ibland starkare intryck än konsten i sig. 
Som sig bör när det är vernissage serveras cider och salta pinnar.
Skönt. En konsthändelse som väger upp de antikulturella tendenserna tidigare i veckan.

2 kommentarer:

  1. Ah, en konstnär i familjen, trevligt! Och härlig miljö för en utställning! Du ser: kulturen lever trots svenskt näringsliv :0)

    Och jag tycker förstås deras idé är idiotisk, men som ett vedträ i debatten om arbetsmarknad och utbildning så kanske det ändå var ett bra utspel? Så att vi tar tag i frågan och diskuterar den. Diskuterar vad arbete är och hur vi vill att det skall vara. Ett fungerande liv bortom tillväxtprognoser. Och just nu sitter jag här och vill ha ett nytt jobb och ser på min utbildning med Svenskt Näringslivs ögon och undrar vad jag skall ta mig till. För helt lukrativ är den inte, det kan man inte säga...!

    SvaraRadera
  2. Ja kulturen lever!!
    Lycka till med jobbsökeriet - hoppas ändå dina kurser i humaniora kan öppna många nya dörrar. Sättet SN framställde sitt förslag på och den märkliga kultursyn som framfördes skrämde mig. Här hemma har det fattats beslut om att man ska satsa på eftersatta barn o unga genom en ny friidrottshall istället för att bygga ett nytt bibliotek (som har fler besökare, arbetar my med barn o unga och är oerhört både trångt, slitet och otillgängligt). Här uttalades också klumpigt om biblioteket och dess roll även om SD (föga förvånande) tog priset genom att anse bibliotek vara "lyxkonsumtion" o inget att lägga pengarna på när det är kärvt ekonomiskt (idrottshallen däremot gick bra. Och jag tycker verkligen det är synd att idrott och kultur hela tiden ställs mot varandra här - istället för att man satsar på både och samtidigt). När jag läste om SN:s förslag kändes det som att lika gärna SD hade kunnat tala. Även om jag förstås vet att det inte var så!

    SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!