torsdag 15 juli 2010

En resa: 2 Trondheim utforskas

Johannes Krilon, Eyvind Johnsons hjälte, strider för det rättas seger. Han har vänner i det ockuperade Norge och är en stor beundrare av de norska motståndsmännen. För att få en bild av vad som verkligen försiggår på den andra sidan gränsen vandrar han den långa vägen till Trondheim.

Klockan fem på eftermiddagen satt Krilon i ett litet lågt, vitt hus nere vid Dronningens gate och talade med sin gamla vän Sverre. (ur: Krilons resa)

Även detta läser jag efter det att resan till Trondheim bokats. Återigen - ett möte mellan dikt och verklighet. Det vita huset finner jag inte men gatan
den finns förstås...

Vi stannar ett par dagar i den lilla stora staden som jag kommer att tycka väldigt mycket om. Den ligger fint vid vattnet och har många äldre byggnader bevarade. I de gamla fiskargårdarna finns butiker och restauranger. Vi äter lunch på ett ställe som också är antikvariat. Mycket sympatiskt.

Nidarosdomen har jag länge velat besöka. Den är mäktig och ståtlig, rikt utsmyckad men inte prålig. Det tar ett tag att vänja ögonen inuti för det är en ganska mörk dom - här finns ett fint lite annorlunda utformat altare och vackra målade glasfönster.

Vi besöker en del butiker bland annat några bokaffärer som faktiskt är just BOKaffärer. Det finaste inköpet hittar jag i lyrikk-hyllan nämligen - Lille Søsters senaste diktsamling äntligen i min hand!

Vädret är inte så tropiskt som hemma i Gävle så vi drar till Pirbadet, ett stort inomhusbad, vilket resten av Trondheim också verkar ha gjort. Men i motionsbassängen, som till min förvåning har salt vatten, är det lugnt och bland stojande barn går det att hitta en fredad vrå även i "relaxbadet". Återigen - utsikten härifrån är fantastisk - de omgivande bergen, fjorden och Munkholmen bidrar till att min rofyllda stämning bevaras.

Semestern har bara börjat och jag är en resa och en trilogi rikare.

6 kommentarer:

 1. Men så fint, har du letat upp miljöerna som Krilon vistades och tänkte i? Vilken jättebra uppföljning på de fantastiska böckerna. Den värld Krilon levde i är ju faktiskt vår värld, men under krigshot. Man får anledning att uppskatta friheten vi har idag, och fundera på vad vi kan behöva göra för att kämpa för den, om det skulle behövas.

  SvaraRadera
 2. Ja, du har så rätt - det är vår värld de lever i. Också. Det blev ju ett helt oplanerat men häftigt möte med Krilonsviten genom den planerade resan. Märkligt var det att läsa om platserna jag snart skulle åka till. Just från Trondheim finns inga utförliga skildringar i Johnsons verk. Men det var svårt inte leta på den nämnda gatan (en shoppinggata idag...). Stockholmsmiljöerna däremot är ju alldeles fantastiska!
  Förstår def att du fick inspiration till samtals/litterära träffar genom böckerna!! Fantastisk oförglömlig läsning!

  SvaraRadera
 3. Åh, men vilken oerhört skön och litterär och ändå avslappnande resa du verkar ha haft!!

  SvaraRadera
 4. Du sammanfattar det bra, Bokomaten :-) Nu längtar jag till nästa resa...

  SvaraRadera
 5. Tusen takk for at du kjøpte den, Hermia!

  SvaraRadera
 6. Jag blev så glad när jag hittade den! Finfin att ha hemma!

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!