lördag 29 augusti 2009

Biblioteksrelaterat - kurslyx

Hermia har tillbringat ett par dagar på Alfta Gästgiveri, Hälsingland, tillsammans med biblioteksfolk i Gävleborgs län. Vi har ett nätverk tillsammans på temat skönlitteratur. För oss är det självklart att biblioteket ska arbeta med skönlitteratur - levandegöra, förmedla och inspirera. För alla är det inte så.

På programmet bl a:
 • Alltid lika välformulerade och genomtänkta Ann Östman, konsulent på Länsbibliotek Gävleborg, berättade om hur skönlitteratur kan förändras, utvecklas och hitta nya vägar. En författare med en kreativ hemsida där läsaren bemöts på ett nytt sätt är Jeanette Winterson. Alla är inte tekniknördar men nu fick vi, genom Ann, en inblick i diverse läsapparater. Mobilromanen är stor i Japan, om den kan man lära sig här

 • Bernt-Olov Andersson är en av flera författare från Gästrikland som nyss utkommit med en ny roman - Balladen om Big O. Han har även tidigare skrivit om liv i Sandviken genom bl a Älskade slaktare, I syrenernas tid och Som en lilja som jag läste och uppskattade för flera år sedan. Andersson delade med sig av sina tankar kring varför han skriver. (De andra gästrikeförfattarna jag i första hand tänker på är poeten Carolina Thorell som fått finfina recensioner för Matriser för ett landskap och Anna Jörgensdotter vars Bergets döttrar gavs ut igår även den med ett fint mottagande.)
 • Fausta Marianovic, författaren till Sista kulan sparar jag åt grannen, avlöste. Vi förflyttas från ett underfundigt Sandviken till krigets Balkan. Vi får ta del av en berättelse om hur kriget bryter in i familjen, där författaren inte kan välja sida. Vi får höra om en resa i språket - om hur svenskan gjorde det möjligt att berätta. Boken blir ett läsmåste.
 • På kvällen flyttar vi från konferensrummet Olof till ett mysrum i Gästgivarhuset. Nu är det dags för poeten, poetry slam-vinnaren m m Solja Krapu. Jag har hört henne en gång tidigare under författardagarna i Mariehamn och det är härligt att få göra det igen för tusan vad bra hon är. Det finns en sådan träffsäker humor i hennes dikter och de framförs så väldigt bra! Smarta var de som hade kontanter med, köpte Det började så oskyldigt med diskbänken.
 • Maria Ehrenberg är kultur- och fritidschef i Östra Göinge där hon omstartat huvudbiblioteket. Hon berättar om arbete med skönlitteratur - om varför det är viktigt. Ja, ja tänker jag så HÄR ska det vara! Och jag gillar visionären som står med ena foten fast i biblioteksmyllan. Om du, biblioteksmänniska, får ett tillfälle att höra henne - grip det!

Här bilder tagna av Maria Westerman.

Mätt och belåten åker jag hem. Tankad i den vackra miljön med nya intryck och idéer. Kan bokmässan toppa detta?

5 kommentarer:

 1. Va spännande! Jag var speciellt intresserad i videon om mobilromaner. Helt nytt och okänt för mig, även fast jag anser mig själv ha koll på rätt mycket av det som hender på teknikfronten i vår bransch.

  Kul med kurser og ny input!

  SvaraRadera
 2. O, tanken på konferens-kombinationen skönbibliotekarier/skönlitteratur/skönnatur
  tillsammans med dig, Maria Ehrenberg, Solja Krapu och andra sköninspiratörer gör mig röd av hjärtevärme och grön av ... ja, gissa!
  Jag tror inte att jag har träffat Ann Östlund (som har sammma arbete som jag hade i Västerbotten) men också hon verkar, på din beskrivning, vara en
  SKÖNANDE.
  Om du kommer till bokmässan i Göteborg torsdag 24/9 kl 10.30 så får du chans att åter möta den sköna Solja Krapu. Hon är då MC i Fakta Slam - en tävling på liv och död mellan arkeologen Jonathan Lindström, snoppa & snipp-specialisten Dan Höjer, kokboksförfattaren Lisa Förare Wihnblad, en specialist på mördarsniglar, en specialist på runor och så stackars litteraturvetar-Lena.

  SvaraRadera
 3. Bokdama - en riktig energikick är det med bra kurser!!

  Lena - du kan gott vara lite avis ;-) Faktiskt så är jag i Gbg just precis då. Om jag inte är helt fjättrad vid Gävles monter måste jag ju komma och titta/lyssna på er!!

  SvaraRadera
 4. Här hittar du förresten Ann http://annsagenda.blogspot.com/
  Maria Westerman heter den andra skönanden och kursfixaren.

  SvaraRadera
 5. Tack för en fin kommentar om kursen som bara varit rolig att arrangera. Det känns verkligen bra att få avsluta arbetet på Länsbibliotek Gävleborg med det här nätverksmötet!
  Maria Westerman

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!