Sex kvinnor möts i en tågkupé. De utgör ett utsnitt av det indiska samhället, är i olika ålder men med det gemensamt att de är på väg. En efter en kliver av. Akhila är i centrum för berättelsen – hon är 45 år, ogift men familjeförsörjare. När fadern dog fick Akhila axla rollen som familjeöverhuvud, enkom för att hennes bröder skulle få en fin utbildning och hennes syster en bra hemgift. Nu befinner sig Akhila i en brytningspunkt – hon vill ta makten över sitt eget liv och leva det på sitt sätt även om det bryter mot samhällets konventioner om hur kvinnor bör leva. På tåget berättar de olika kvinnorna sin livshistoria för varandra. Det är gripande berättelser om kvinnor som lever under förtryck i ett patriarkalt samhälle. Men det är på något underligt sätt både lättsamt och lustfyllt skrivet. Samhällskritiken förvandlas till njutbar text. Och det här är starka systrar i världen med mod att leva.
Jag hoppas att fler böcker av författaren, som alltså gästar Kulturhuset i Stockholm den 1 oktober, översätts till svenska.
---
Nu är det Boklördag och jag har insett att det att vara bibliotekarie inte per automatik innebär att ha störtkoll på bokmässan. Det är ju DÄR de indiska författarna i första hand kommer att möta den svenska publiken. Det är alltså i Göteborg jag borde vara... Om jag varit lite mer förutseende. Om jag trängtat lite mer efter stora folkmassor.
Den här blev jag riktigt sugen på, men jag har ju en del jag borde läsa först...
SvaraRaderaJo, du har visst det...
SvaraRaderaÅh, kul att du gillade den. Har du åkt tåg i Indien någon gång? För mig blev läsningen extra fin eftersom jag mindes rälsdunket, matdofterna och vinden som viner genom de öppna dörrarna ..
SvaraRaderaHermia har inte ens varit i Indien! Ett av många ställen som är kvar att upptäcka. Det låter verkligen som en fin upplevelse..
SvaraRaderaBokmania: Var så god! Ja, visst blir man nyfiken på Lisas tågresa!
SvaraRadera