måndag 23 juni 2014

Tack superbokvänner...

som så raskt peppade apropå min sommarläsningsvånda! Faktiskt så var jag igår till bokaffären, släppte ned axlarna och lät blicken svepa efter hyllväggen. Hem kom jag sedan med  fyra möjliga och mycket lockande semesterkandidater. 

En vecka kvar till ledighet, resa och läsning! 

söndag 22 juni 2014

Ingen sommarläsning i år?

Inför sommaren och den efterlängtade semestern brukar jag ha en trave lika efterlängtade böcker nära till hands. Så har jag de senaste åren haft t ex Eyvind Johnsons Krilon-trilogi och Jan Kjaerstads Wergeland-trilogi som läsobjekt eller snarare karameller.

Men i år känner jag inte riktigt igen mig själv - med ett par veckor kvar till ledighet har jag inte en aning om vad jag vill läsa. Eftersom sommarens läsning varit så förknippad med längtan, jag har verkligen längtat efter böckerna jag läst, så oroar det mig.Visst finns det en mängd olästa böcker jag vill läsa men ingen som just nu får mitt hjärta att slå lite snabbare, lite varmare.  Har jag slutat längta litteraturen? Har jag, hemska tanke, läst mig mätt?  Eller väntar årets stora sommarläsupplevelse här någonstans? Jag hoppas det... och på inspiration från andras sommarläslistor!


Inte helt astonished...

Än har jag inte hunnit lyssna så mycket på podcasten Books on the Nightstand (kanske kändast just nu för spridningen av Beach Blanket Book Bingo?) men jag har lyssnat lite grann och under rubriken "Two books we can't wait for you to read" plockat en av titlarna nämligen Astonish Me (2014) av Maggie Shipstead.
Det var något i beskrivningen av romanen som gjorde den helt oemotståndlig för mig och tja.. jag gav mig hän. Så nu har jag under några dagar vistats på, vid sidan av och i drömmen om balettscenen för det är till stor del där händelserna i romanen utspelar sig. Handlingen pendlar med bruten kronologi mellan 70-tal och de följande årtiondena. Läsaren dras in i ett spel som är mer dramatiskt utanför scenen än på den. 

Här finns ballerinan Joan som blir utvald att hjälpa den ryske balettdansören Arslan att fly från öst till väst. Han visar sig dock inte vara den trogne typen och deras saga blir inte så glimrande som Joan kanske hoppas på. Hon lämnar sedan scenen för ett liv tillsammans med ungdomskärleken Jacob och deras son Harry. Men hon överger inte helt balettvärlden utan formar dels sin son till en dansör med stor grace liksom i sin tur hans ungdomskärlek Chloe. De bildar tillsammans nästa generations storstjärnor. Men det visar sig under läsningens gång att det finns flera band mellan då och nu, något jag som läsare borde ha listat ut tidigare. 

Astonish Me får mig att tänka på andra dramatiska dansskildringar jag läst i min ungdom,  jag tänker på filmen Black Swan som fortfarande är som som ett ömmande blåmärke i själen. Fast är den inte lite komisk denna romantiserade (?) bild av dansscenen och relationerna på och utanför den? Hur som helst - jag läste ut romanen men med en krypande olustkänsla när det blir lite för tillrättalagt och känslomässigt geggigt. Visst finns här en viss psykologisk nyansering men mest förblir figurerna just figurer på en scen, som vore författaren lite för kär i och intresserad av balettvärlden. 

Maggie Shipstead lyckades inte astonish me. Fast det hade jag nog inte heller förväntat mig.

Är nyfiken på att höra av någon annan som läst den!

torsdag 19 juni 2014

Nya laguppställningar

Härom sistens bytte jag arbetsplats, helt på det lokala planet. Så istället för att cykla de 4,5 km in till Stadsbiblioteket trampar jag numera en betydligt kortare sträcka till ett av Gävles fina filialbibliotek. Mindre men på något vis mer. Eller i alla fall annorlunda. 

På det nya jobbet är fotbollssnack svårt att undvika, något som också tar sig litterära uttryck. Vad sägs om följande laguppställningar?

Om ni vill veta vad mina knasiga kollegor och jag egentligen har för oss om dagarna så tycker jag ni ska följa Sätra bibliotek på Facebook! Därifrån har jag också lånat bilderna.

onsdag 11 juni 2014

Presemesterläsning

I år är det inte någon tvekan om vad som är min presemesterläsning

Knausgårds avslutande mastodontbok kommer att räcka länge än. Så här ligger jag i soffan med whiskyröst, feber och snuva och tittar ut på sommaren medan jag långsamt vänder blad.